Australische meat pie

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor het pasteideeg
  • 250 g bloem
  • 5 g zout
  • 55 g boter
  • 140 ml water
  • voor de vulling
  • 100 g ui, gesnipperd
  • 500 g rundergehakt
  • 25 g bloem
  • 175 g runderbouillon (van tablet)
  • 50 g tomatenpuree
  • 15 g worcestersaus
  • verder nodig
  • boter, om in te bakken en om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Zeef voor het deeg de bloem en doe dit met het zout in een kom. Doe de boter en het water in een steelpan en verhit het mengsel op laag vuur, tot alle boter is gesmolten. Voeg het mengsel toe aan de bloem en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 °C (hetelucht).

Bak voor de vulling de ui kort aan in een koekenpan. Voeg het gehakt toe en bak in enkele minuten rul. Zeef de bloem en voeg toe aan het gehaktmengsel. Voeg ook de runderbouillon toe. Laat het mengsel een aantal minuten doorkoken tot papdikte. Voeg de tomatenpuree en de worcestersaus toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Vet een taartpan van 16 cm doorsnede en 5 cm hoogte in met boter en bestuif met een klein beetje bloem. Rol het grootste deel van het pasteideeg uit tot ongeveer 2 mm dik en bekleed hiermee de taartpan. Knip de rand dusdanig bij dat het deeg ongeveer 1 cm over de rand van de taartpan hangt. Doe de vulling in de met deeg beklede taartpan en vouw de overhangende randen naar binnen, over de vulling. Maak de rand met behulp van een kwastje nat met water, zodat het deksel straks goed hecht.

Rol het overige deeg weer uit, nu tot 3 mm dik, en steek of snijd een cirkel uit die precies op de pie past. Leg de cirkel op de pie. Zorg ervoor dat de randen goed aansluiten. Knijp de randjes op meerdere plekken bij elkaar om een mooi patroon te verkrijgen. Bestrijk de pie met losgeklopt ei.

Rol een stukje aluminiumfolie om een pen om een schoorsteentje te maken. Haal de pen er weer uit. Maak een gaatje in het deksel van de pie en steek hier het schoorsteentje in. Op deze manier kan de stoom die zich tijdens het bakken ontwikkelt ontsnappen.

Bak de meat pie in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de pie warm, met ketchup.

Extra benodigd

Taartpan (Ø 16 cm, hoogte 5 cm), aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Australische meat pie' is afkomstig uit het kookboek...

Taartbijbel

Hans Spitsbaard

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's leert Hans Spitsbaard (winnaar van het vijfde seizoen van 'Heel Holland Bakt') je alle kneepjes van het bakken van taarten. 'Taartbijbel' biedt ruim 160 recepten voor lekkere, klassieke en spannende taarten... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Hartige taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!