Digestives

  • 40 personen
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 40 g pecannoten, optioneel
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g rietsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zeezout
  • 150 g havermout, fijn
  • 260 g volkorentarwe- of speltmeel bloem, om te bestuiven

Bereiden

Verwarm je oven voor op 200 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Rooster de pecannoten 10 minuten, als je ze gebruikt, op een bakplaat in de oven op 200 °C. (Houd je niet zo van pecannoten? Vervang ze dan door 40 g meel.) Wanneer afgekoeld blits je de noten in een mixer totdat ze lijken op grof meel.

Meng boter en suiker samen (in een mixer als je die hebt) tot ze romig zijn en voeg de eieren een voor een toe. Voeg vervolgens het bakpoeder toe en voeg per theelepeltje de pecannoten, zout, haver en meel toe. Het zal een tijdje duren voordat het mengsel samenkomt. Het mengsel zal in het begin erg droog lijken, maar laat je niet verleiden om melk of water toe te voegen.

Gebruik het onmiddellijk of laat een kwartier rusten in de koelkast.

Duw het deeg plat op een met bloem bestoven werkvlak of bakpapier en bestuif het met bloem om te voorkomen dat de deegroller gaat kleven. Rol uit tot 0,5 cm en steek de koekjes uit met een uitsteekvorm. Duw het deeg weer samen en rol uit totdat je het deeg hebt opgebruikt.

Leg de koekjes op de bakplaten en beprik met een vork. Bak 10-13 minuten in het midden van je oven. Na 13 minuten heb je de donkere, stevige koekjes die ik zelf het lekkerst vind.

Extra benodigd

Mixer, bakpapier, uitsteekvorm

Opmerking

'Digestives werden in de jaren 1830 door twee Schotse artsen ontwikkeld met het doel een koekje te maken dat de spijsvertering kon bevorderen, vandaar de naam Digestive. De meest populaire Digestives zijn die van McVitie's die ze in 1892 op grote schaal begon te bakken. Digestives werden vaak moutkoekjes genoemd en het originele patent dat ze kregen was getiteld Making Malted Bread. Cassell's Universal Cookery Book uit 1894 geeft een recept voor Malt biscuits. De auteur suggereert dat het gebruik van gemalen karwijzaad een geschikt aroma is voor personen die last hebben van winderigheid, maar hij vermeldt ook dat elke andere specerij een mogelijkheid is. Vandaag de dag zijn Digestives een van de meest geliefde Britse koekjes samen met Shortbread en Rich tea biscuits. Ze bestaan ook met een laagje chocolade, wat heerlijk is als je het koekje in je koffie doopt.' - Regula Ysewijn

Kookboek

Het recept 'Digestives' is afkomstig uit het kookboek...

Brits bakboek

Regula Ysewijn

In 'Brits bakboek' geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Havermoutkoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!