Börek met chorizo, geitenkaas en komijn

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Hapje
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde chorizo, ontveld en in stukken
  • 2 theelepels komijnzaad, geroosterd
  • 350 g korstloze zachte geitenkaas
  • plantaardige olie, om te bestrijken
  • 6 vellen filodeeg (van ca. 48 x 25 cm)
  • 1 eetlepel melk of water
  • losgeklopt ei, om te bestrijken
  • 1 theelepel nigellazaad

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Maal de stukken chorizo in een keukenmachine zo fijn mogelijk. Doe ze in een kom, voeg het komijnzaad en de geitenkaas toe en meng alles gelijkmatig.

Bestrijk de bodem van een ronde ovenschaal of taartvorm met een diameter van 24 cm met een beetje plantaardige olie. Leg 1 filodeegvel in de lengte erin en laat de uiteinden over de rand hangen. Leg er nog een vel dwars op, in de breedte dus. Verdeel de chorizovulling in tweeën. Schep de ene helft op de deegbodem en strijk de bovenkant glad, zodat de bodem gelijkmatig is bedekt. Vouw een derde vel filodeeg dubbel om het twee keer zo dik te maken en leg het op de vulling. Herhaal dit met nog een filodeegvel om een dikke tussenlaag te maken. Bestrijk het deeg met de melk of het water en schep de rest van de vulling erop. Druk en duw die op zijn plek om de deeglaag gelijkmatig te bedekken. Vouw het overhangende deeg over de vulling. Verfrommel de 2 overgebleven deegvellen voorzichtig en leg ze erop.

Bestrijk het deeg en de randen met het losgeklopte ei en bestrooi met het nigellazaad. Bak de börek 25 tot 30 minuten tot hij mooi goudbruin is en serveer direct.

Extra benodigd

Keukenmachine, ronde ovenschaal of taartvorm (24 cm)

Opmerking

Hoewel dit geen traditionele börek-vulling is, is deze heerlijke combinatie van gerookte, pittige chorizo, geitenkaas en komijn wel echt een succes. Chorizo is een geweldig ingrediënt: het geeft ontzettend veel smaak aan alles waarmee het in aanraking komt. Iedereen vindt het lekker, dus ik heb het altijd in de koelkast liggen.

Kookboek

Het recept 'Börek met chorizo, geitenkaas en komijn' is afkomstig uit het kookboek...

Simply

Sabrina Ghayour

'Simply' bevat niet alleen een selectie van Sabrina Ghayours favoriete authentieke Perzische gerechten (met een twist) maar ook typische meltingpot-gerechten. Van lunch- en hoofdgerechten tot brood en zoetigheden. Een musthave voor liefhebbers van de Midden-Oosterse keuken... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige bakrecepten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!