Pompoentaart met pecannoten

  • 8 personen
  • 70 min
  • waardering 7,9
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 180 g bloem
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 90 g koude boter
  • 1 eidooier
  • 1-2 eetlepels versgeperst citroensap
  • voor de vulling
  • 25 g boter
  • 300 g pompoen, geschild en grof geraspt
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels rum
  • 100 g pecannoten, de helft hiervan grof gehakt
  • 2 eieren
  • rasp van een onbespoten citroen
  • 150 ml donkere maple syrup (natuurvoedingswinkel)
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 150 ml slagroom
  • poedersuiker, om mee te bestuiven
  • koude slagroom of vanille-ijs, voor erbij

Voorbereiden

Om het deeg te maken doe je de bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine. Mix tot het op broodkruim lijkt. Voeg de eidooier toe en genoeg citroensap om een deegbal te vormen. Pak het deeg in plasticfolie en koel 45 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de taartvorm ermee. Koel dit nog eens 30 minuten.

Bereiden

Verwarm de oven tot 190 °C. Bedek de randen van de taart met aluminiumfolie en bak 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het folie eraf en duw eventuele luchtbellen uit de taartbodem en bak nog eens 10 minuten tot lichtbruin, haal uit de oven en zet de temperatuur lager, op 180 °C.

Smelt intussen de boter in een koekenpan en bak de pompoen zachtjes tot zacht en lichtbruin in ongeveer 5 minuten. Zet het vuur iets hoger en voeg 2 eetlepels basterdsuiker toe. Bak tot het begint te karameliseren en rondom de pompoen smelt. Voeg de rum toe en laat goed doorkoken tot er een stroperig mengsel ontstaat; voeg dan de pecannoten toe. Schep het mengsel in de taartbodem en versier de bovenkant met de andere helft van de noten. Klop de eieren met de rest van de suiker, citroenrasp, maple syrup en vanille-extract. Meng voorzichtig de room erdoor. Schenk dit mengsel over de pompoen in de taartbodem. Bak de taart 35-40 minuten in de warme oven, tot hij licht is gerezen, maar nog zacht is in het midden. De taart is het lekkerst warm, niet te heet, met koude slagroom of vanille-ijs.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, hoge springvorm (Ø 22-23 cm), aluminiumfolie

Tip

Gebruik bij voorkeur een zoete pompoen met oranje vruchtvlees.

Kookboek

Het recept 'Pompoentaart met pecannoten' is afkomstig uit het kookboek...

Pompoen

Brian Glover

Met de meer dan 35 hartige én zoete recepten uit dit boek zet je de heerlijkste pompoen-gerechten op tafel. Lichte hapjes als pompoen-filopakketjes en pompoen-salie... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • joan

    er moet wel room toegevoegd, maar in het recept staat niet hoeveel. Ik heb er ongeveer 150 ml aan toegevoegd en dat is goed gegaan. verder prima smaak.

    reageren

  • Marjolein

    Heerlijk! En 150 ml slagroom is prima! Ga deze taart zeker nog een keer maken.

    reageren

  • M.

    Besefte me pas toen ik dit recept ging maken en de details goed doorlas dat er ook room doorheen moest! Niet handig dat dit niet bij de ingrediëntenlijst staat!

    • redactie okoko recepten

      We hebben de fout inmiddels hersteld. De oorspronkelijke recepttekst schrijft voor het maken van deze pompoentaart 150 ml slagroom voor, precies wat Joan en Marjolein op gevoel reeds toevoegden. Excuses voor het ongemak.

    reageren