Pompoentaart met pecannoten
- 8 personen
- 70 min
- waardering 7,9
- Gebak
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het deeg
- 180 g bloem
- 2 eetlepels poedersuiker
- 90 g koude boter
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels versgeperst citroensap
- voor de vulling
- 25 g boter
- 300 g pompoen, geschild en grof geraspt
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels rum
- 100 g pecannoten, de helft hiervan grof gehakt
- 2 eieren
- rasp van een onbespoten citroen
- 150 ml donkere maple syrup (natuurvoedingswinkel)
- ½ theelepel vanille-extract
- 150 ml slagroom
- poedersuiker, om mee te bestuiven
- koude slagroom of vanille-ijs, voor erbij
Voorbereiden
Om het deeg te maken doe je de bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine. Mix tot het op broodkruim lijkt. Voeg de eidooier toe en genoeg citroensap om een deegbal te vormen. Pak het deeg in plasticfolie en koel 45 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de taartvorm ermee. Koel dit nog eens 30 minuten.
Bereiden
Verwarm de oven tot 190 °C. Bedek de randen van de taart met aluminiumfolie en bak 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het folie eraf en duw eventuele luchtbellen uit de taartbodem en bak nog eens 10 minuten tot lichtbruin, haal uit de oven en zet de temperatuur lager, op 180 °C.
Smelt intussen de boter in een koekenpan en bak de pompoen zachtjes tot zacht en lichtbruin in ongeveer 5 minuten. Zet het vuur iets hoger en voeg 2 eetlepels basterdsuiker toe. Bak tot het begint te karameliseren en rondom de pompoen smelt. Voeg de rum toe en laat goed doorkoken tot er een stroperig mengsel ontstaat; voeg dan de pecannoten toe. Schep het mengsel in de taartbodem en versier de bovenkant met de andere helft van de noten. Klop de eieren met de rest van de suiker, citroenrasp, maple syrup en vanille-extract. Meng voorzichtig de room erdoor. Schenk dit mengsel over de pompoen in de taartbodem. Bak de taart 35-40 minuten in de warme oven, tot hij licht is gerezen, maar nog zacht is in het midden. De taart is het lekkerst warm, niet te heet, met koude slagroom of vanille-ijs.
Extra benodigd
Keukenmachine, plasticfolie, hoge springvorm (Ø 22-23 cm), aluminiumfolie
Tip
Gebruik bij voorkeur een zoete pompoen met oranje vruchtvlees.
Kookboek
Het recept 'Pompoentaart met pecannoten' is afkomstig uit het kookboek...
Pompoen
Brian Glover
Met de meer dan 35 hartige én zoete recepten uit dit boek zet je de heerlijkste pompoen-gerechten op tafel. Lichte hapjes als pompoen-filopakketjes en pompoen-salie... lees verder
© Uitgeverij Becht