
Quiche met prei
- 4 personen
- 60 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de bodem
- 250 g bloem + extra om te bestuiven
- 150 g boter, koud en in kleine blokjes + extra om in te vetten
- 25-50 ml koud water
- voor de vulling
- 2 jonge preien
- olie of boter
- 5 g verse tijm, blaadjes gerist
- 6 eieren
- 200 g crème fraîche
- 175 g geraspte jong belegen kaas
Bereiden
Meng de bloem en 2 g zout door elkaar. Kneed de koude blokjes boter erdoor tot een grof deeg ontstaat en voeg dan wat water toe. Meng door het deeg en voeg zo nodig iets meer toe. Als het deeg bij elkaar begint te komen, hoef je geen water meer toe te voegen. Kneed door tot een stevige, maar soepele bal. Je kunt het deeg ook in een keukenmachine maken. Pak het deeg in met plasticfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven tot 180 graden. Vet een quichevorm in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een ronde lap die iets groter is dan de quichevorm. Bekleed de vorm met het deeg en druk goed aan bij de zijkanten. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Kreukel een vel bakpapier en leg het op het deeg. Stort de blindbakbonen of gedroogde bonen op het bakpapier en bak de quichebodem 10 minuten voor.
Was intussen de preien, halveer ze in de lengte en snijd in dunne ringen. Verwarm wat olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de prei met de tijmblaadjes in 8 minuten zacht. Breng op smaak met peper en zout.
Klop de eieren los in een kom en voeg de crème fraîche en 2/3 van de kaas toe. Klop door elkaar tot een glad mengsel en schep de gebakken prei erdoorheen.
Haal de quiche uit de oven en verwijder de bonen en het bakpapier. Als je gedroogde bonen hebt gebruikt, kun je die in een pot bewaren voor een volgende keer. Schenk het eimengsel op de bodem van de quiche en bestrooi met de overgebleven kaas. Bak de quiche 30 minuten in de oven, of tot hij goudbruin en knapperig is.
Extra benodigd
Plasticfolie, quichevorm (Ø 28 cm), bakpapier, blindbakvulling
Opmerking
Zelf quiche maken is helemaal niet moeilijk. Integendeel, de meeste ingrediënten voor het deeg heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Je moet alleen even weten hoe. Een tip om een zompige bodem te voorkomen, is je quichebodem blind bakken. Je bakt de bodem dan voor met een ‘blindbakvulling’, een steunvulling. Dat kunnen speciale blindbakbonen zijn, maar je kunt ook gewoon gedroogde bonen gebruiken. Quiche is ideaal om van tevoren te maken. Je kunt het deeg ook in grote hoeveelheden maken en in porties invriezen.
Kookboek
Het recept 'Quiche met prei' is afkomstig uit het kookboek...

De keuken in
Bibi Loomans en Mia Loomans
Wie draait er nog wel eens een gehaktbal? Weet hoe je een klassieke huzarensalade maakt? Of een pudding? We weten soms niet meer hoe dat moet. Voor 'De keuken in' dook Bibi Loomans samen met haar oma Mia de keuken in... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Saskia Lelieveld