Quiche lorraine (de enige echte)
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- voor het deeg
- 60 g boter
- 125 g bloem, gezeefd
- 1 ei
- voor de vulling
- 6 dunne plakjes doorregen ontbijtspek
- 300 ml room
- 3 eierdooiers
- 1 heel ei
Voorbereiden
Snijd de boter in stukjes en wrijf ze met een flinke mespunt zout grondig door de gezeefde bloem. Breek het ei erin en meng het er met uw handen doorheen. Voeg genoeg water toe (2-4 eetlepels) om er een zacht deeg van te maken, maar het moet stevig genoeg zijn om schoon los te komen van de kom of plank. Kneed er een bal van, wikkel hem in vetvrij papier en laat hem minstens 2 uur rusten.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Als het moment van de verwerking is aangebroken, rolt u het heel dun uit. Bekleed er een taartvorm van 20 cm doorsnede mee en prik met een vork in het deeg.
Snijd voor de vulling het ontbijtspek in reepjes van 2 cm breed. Bak ze een minuutje in de koekenpan of totdat een deel van het vet gaat smelten. Schik ze in cirkels op het deeg.
Meng ondertussen de room met 3 goed losgeklopte eierdooiers en 1 heel ei, op smaak gebracht met veel vers gemalen peper en een beetje zout (houd rekening met het zout in het spek). Giet het mengsel over het spek en zet de taart direct in de oven.
Laat hem 20 minuten staan en bak hem dan nog eens 10 minuten op 180 °C. De vulling moet dan bijna als een soufflé gerezen en goudbruin zijn.
Haal hem uit de oven en laat hem een minuut of twee staan (dan is hij gemakkelijker aan te snijden), maar dien hem op voordat hij is ingezakt.
Extra benodigd
Taartvorm (Ø 20 cm)
Kookboek
Het recept 'Quiche lorraine (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...
Elizabeth Davids beste recepten
Elizabeth David
Elizabeth David introduceerde vlak na de Tweede Wereldoorlog zonnige mediterrane gerechten in Engeland. Dankzij de invloed van deze veelgeprezen culinair... lees verder
© Van Dishoeck