Zeeuwse speculaas

  • 35 koekjes
  • 50 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 135 g witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ theelepel zout
  • 1 eetlepel water
  • 250 g Zeeuwse bloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • verder nodig
  • rijstemeel, om de plank te bestrooien
  • fijne suiker, om te bestrooien

Bereiden

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het water erdoor en voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Meng alles tot een samenhangend deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 à 4 mm en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.

Bak de speculaasjes in 13-18 minuten licht goudbruin en gaar. Leg ze op een rooster en bestrooi ze met fijne suiker. Schud als de speculaasjes zijn afgekoeld de overtollige suiker eraf.

Extra benodigd

Bakpapier, speculaasvorm

Variatietip

Naast citroenrasp kun je Zeeuwse speculaas nog extra op smaak brengen met bijvoorbeeld nootmuskaat, vanille-extract of traditionele speculaaskruiden.

Opmerking

'In tegenstelling tot de bekende speculaasjes worden Zeeuwse speculaasjes met witte basterdsuiker gemaakt en bevatten ze geen (of in sommige gevallen veel minder) speculaaskruiden. Dat verklaart ook gelijk de andere benaming voor deze koekjes: blanke speculaas.' - Rutger van den Broek

Kookboek

Het recept 'Zeeuwse speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

Koekjesbijbel

Rutger van den Broek

Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met 'Koekjesbijbel' gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Speculaas recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!