Jamie Oliver: couscous met gegrilde zomergroenten

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g couscous
  • 3 rode paprika's
  • 1 handvol asperges, geschild indien nodig
  • 2 of 3 kleine, stevige courgettes of pattisons, in plakjes
  • 1 klein bosje lente-uitjes, klein gesneden
  • 2-4 verse rode pepers, dungesneden
  • 3 flinke handen vol gemengde verse kruiden (basilicum, koriander, munt, bladpeterselie)
  • 4 eetlepels citroensap
  • 10 eetlepels olijfolie
  • rodewijnazijn

Bereiden

Doe de couscous met 300 ml koud water in een kom. De couscous neemt het water op en wordt daardoor zacht.

Blaker intussen de paprika's. Ik doe dat door ze direct op de kookpit van mijn gasfornuis te leggen. Als je geen gasfornuis hebt, kun je het ook onder de grill doen. De paprika's moeten aan alle kanten gelijkmatig zwart branden, dus draai ze op tijd om. Verpak ze, als ze helemaal geblakerd zijn, in een boterhamzakje of in folie of leg ze 5 minuten in een afgedekte kom om af te koelen. Hierdoor wordt het vel los gestoomd en dat maakt het pellen en verwijderen van de zaadjes een stuk eenvoudiger. Verwijder de vellen en de zaadjes en hak de paprika's in grove stukken.

Rooster de asperges en courgettes licht aan beide kanten in een zeer hete grillpan of op een grillplaat en doe ze samen met de paprika's, lente-uitjes, de pepers en de gesnipperde verse kruiden in de kom met couscous. Meng alles goed.

Maak in een jampotje een dressing van het citroensap en de olijfolie (goed schudden) en breng hem op smaak met zout en zwarte peper uit de molen. Voeg de olijfolie- en citroensapdressing toe en schep alles om. Proef de salade en breng hem op smaak met peper en zout en een paar druppels rodewijnazijn voor het zuuraccent.

Extra benodigd

Grillpan of grillplaat

Persoonlijke noot

'Dit couscousrecept wijkt nogal af van andere recepten, omdat de couscous in plaats van gekookt of gestoomd in dit geval rauw in een heel smakelijke dressing gelegd wordt. Daardoor blijven de korrels steviger en dat vind ik geschikter voor door een salade.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: couscous met gegrilde zomergroenten' is afkomstig uit het kookboek...

The Naked Chef is terug

Jamie Oliver

'Dit boek gaat over thuis koken, het heeft niets te maken met restaurant-eten. Boordevol handige tips en eenvoudige ingrediënten - voor een maximum aan smaak... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (53 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • JasErrug lekker. Heb dit recept aangepast door geen asperges te gebruiken maar aubergine en courgette. Deze geroerbakt zonder vet met een klein lepeltje massala. De wijnazijn/ sherryazijn is echt the finishing touch.

    reageren

  • WillianIk vraag me af of de couscous er net net zo uitgaat als die er in komt? W.

    reageren

  • Ingeborg H.Heel lekker, ik heb ipv paprika een aubergine genomen en die met de courgette, asperges, en 5 tenen knoflook in niet te dunne plakjes in de oven gedaan. Ongeveer 40/45 minuten op 200 graden met olijfolie (extra vergine), ras el hanout en nog wat knoflookzout; af en toe omscheppen. Toch maar de couscous met kokend water laten wellen en alles laten afkoelen en op lauwe temperatuur gegeten. Aanrader!

    reageren

  • Ingeborg H.Wat blokjes witte kaas (Appetina) erbij is ook erg lekker!

    reageren

  • AncoSuper lekker recept. Maak dit al een aantal jaren en lees toevallig dit recept weer. Blijkt dat we het in de loop der jaren wat aangepast hebben: - We doen alle groenten op de bbq - We voegen korianderpoeder en gemalen komijnzaad toe. Succes verzekerd! Maar de basis blijft natuurlijk van onze huisheld... Thanks Jamie

    reageren