Jamie Oliver: couscous met gegrilde zomergroenten
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g couscous
- 3 rode paprika's
- 1 handvol asperges, geschild indien nodig
- 2 of 3 kleine, stevige courgettes of pattisons, in plakjes
- 1 klein bosje lente-uitjes, klein gesneden
- 2-4 verse rode pepers, dungesneden
- 3 flinke handen vol gemengde verse kruiden (basilicum, koriander, munt, bladpeterselie)
- 4 eetlepels citroensap
- 10 eetlepels olijfolie
- rodewijnazijn
Bereiden
Doe de couscous met 300 ml koud water in een kom. De couscous neemt het water op en wordt daardoor zacht.
Blaker intussen de paprika's. Ik doe dat door ze direct op de kookpit van mijn gasfornuis te leggen. Als je geen gasfornuis hebt, kun je het ook onder de grill doen. De paprika's moeten aan alle kanten gelijkmatig zwart branden, dus draai ze op tijd om. Verpak ze, als ze helemaal geblakerd zijn, in een boterhamzakje of in folie of leg ze 5 minuten in een afgedekte kom om af te koelen. Hierdoor wordt het vel los gestoomd en dat maakt het pellen en verwijderen van de zaadjes een stuk eenvoudiger. Verwijder de vellen en de zaadjes en hak de paprika's in grove stukken.
Rooster de asperges en courgettes licht aan beide kanten in een zeer hete grillpan of op een grillplaat en doe ze samen met de paprika's, lente-uitjes, de pepers en de gesnipperde verse kruiden in de kom met couscous. Meng alles goed.
Maak in een jampotje een dressing van het citroensap en de olijfolie (goed schudden) en breng hem op smaak met zout en zwarte peper uit de molen. Voeg de olijfolie- en citroensapdressing toe en schep alles om. Proef de salade en breng hem op smaak met peper en zout en een paar druppels rodewijnazijn voor het zuuraccent.
Extra benodigd
Grillpan of grillplaat
Persoonlijke noot
'Dit couscousrecept wijkt nogal af van andere recepten, omdat de couscous in plaats van gekookt of gestoomd in dit geval rauw in een heel smakelijke dressing gelegd wordt. Daardoor blijven de korrels steviger en dat vind ik geschikter voor door een salade.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: couscous met gegrilde zomergroenten' is afkomstig uit het kookboek...
The Naked Chef is terug
Jamie Oliver
'Dit boek gaat over thuis koken, het heeft niets te maken met restaurant-eten. Boordevol handige tips en eenvoudige ingrediënten - voor een maximum aan smaak... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus