Jamie Oliver: pollo alla cacciatora (jagersstoof van kip)

  • 6 personen
  • 125 min
  • waardering 8,6
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

bevat per portie

  • 855 kcal
  • 80 g eiwit
  • 12 g vet
  • 10 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 1 kip van 2 kg, in stukken, of het equivalent aan stukken kip
  • 8 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, gepeld (1 geplet, 2 in plakjes gesneden)
  • ½ fles Chianti
  • bloem
  • extra vierge olijfolie
  • 6 ansjovisfilets
  • een handvol groene en zwarte olijven zonder pit
  • 2 blikken van 400 g gepelde tomaten, van goede kwaliteit

Voorbereiden

Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in een kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en het geplette teentje knoflook erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4. Laat de stukken kip uitlekken - bewaar de marinade - en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Zet een ovenvaste pan op het vuur, giet er als de pan goed heet is een scheut olijfolie in, bak de stukken kip rondom bruin aan en zet ze even opzij.

Zet de pan weer op het vuur en doe de plakjes knoflook erin. Bak de knoflook licht goudbruin en doe de ansjovis, olijven, tomaten (kapot gestoken met een houten lepel) en de stukken kip inclusief marinade erbij. Laat de zaak aan de kook komen, leg het deksel op de pan of dek de pan af met een dubbele laag folie en zet hem 1½ uur in de oven.

Schep het vet dat bovendrijft af, roer en proef en doe er zo nodig een beetje zout en peper bij. Haal de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit de pan en serveer de kip met een salade of wat cannellini-bonen en flink wat Chianti.

Persoonlijke noot

'Kip cacciatora is een eenvoudige combinatie van smaken die het erg goed doet. Cacciatora betekent ‘jager', dus dit is een gerecht dat een jagersvrouw voor haar kerel klaarmaakt als hij terugkeert van een lange, zware ochtend buiten. Het is ook een perfect gerecht voor grote partijen, omdat je er, als het eenmaal in de oven staat, geen omkijken meer naar hebt. Op de foto zie je een schotel die ik voor 12 mensen heb gemaakt.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: pollo alla cacciatora (jagersstoof van kip)' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's Italië

Jamie Oliver

Dit boek gaat over het land dat de grootste inspiratiebron is geweest in zijn culinaire carrière. 'Jamie's Italië' is het verslag van Jamie's rondreis door Italië... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (79 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • JosjeHeerlijk!

    reageren

  • lindaHeerlijk recept en zo klaar, ik heb de combi oven aangezet 360W 200gr, dit halveert de oventijd.

    • RonWel leuk dat halveren van de tijd. Maar het gaat ten koste van de smaak.

    • GianNeem alsjeblieft de tijd hiervoor: smaak = slow cooking!

    reageren

  • WesselienVerrukkelijk, ik heb het gecombineerd met zelfgebakken foccacia en een groente.

    reageren

  • SpinSimpel, niet duur en h.e.e.r.l.ij.k! Lekker met brood, en tagliatelle, salade erbij en smullen!

    reageren

  • MarrigjeZeer smaakvol!

    reageren

  • KevinLekker bourgondisch tafelen!

    reageren

  • RitaDit was overheerlijk, ik heb er Limabonen bij geserveerd en een overheerlijke Carmenére.

    reageren

  • MarcoToprecept! Kip valt heerlijk uit elkaar na het stoven. Saus is dusdanig gereduceerd dat alle smaken naar voren knallen. Dit gerecht is ideaal al je een groep vrienden op bezoek krijgt, beetje puree of rijst en wat groenten erbij en iedereen geniet! Past ook perfect in een buffet!

    reageren

  • JoëlleEcht ontzettend lekker dit gerecht en ook leuk om te maken! Een aanrader en er kan van alles bij; van pasta tot aardappelpuree tot een aardappelgratin. Ik heb zelf ook nog een winterwortel en wat champignons in de stoof verwerkt.

    reageren

  • HenryGruwelijk lekker.

    reageren

  • estherDe oven zal inmiddels wel flink roken?

    reageren

  • tessaWeet iemand een vervanger voor de ansjovis in dit recept ivm visallergie?

    reageren

  • RonIk laat de kip meestal 24 uur marineren in een plastic zak. En geef een paar inkepingen in de kip, dan trekt de marinade er goed in.

    reageren

  • Emiel24 uur laten marineren is minstens zo goed en de kip smaakt nog lekkerder de dag na het klaarmaken. En kort a.u.b. de kooktijd niet af. Bij mijn grootmoeder stond er destijds bijna altijd een stoofpot te pruttelen op de Leuvense stoof, tijd was dan niet zo belangrijk want steeds lang genoeg.

    reageren

  • jordiEcht een fantastisch recept. Ik voeg er zelf vaak paddenstoelen en bonen aan toe. Voor de paddenstoelen gebruik ik vaak een pakketje wilde paddenstoelen of kastanje champignons & voor de bonen limabonen (zoals hierboven al genoemd werd). Oh ja en een beetje roomboter op het einde erbij maakt het ook heel lekker...

    reageren

  • LuukKan ik ook kippenbouten of kipfilet gebruiken i.p.v. een hele kip?

    • ChantalAls er staat hele kip dan doe ik soms ook kippenbouten. Kipfilet is weer anders omdat er geen vel op zit en dan uit kan drogen.

    • WilIk wil kipkarbonades gebruiken en het vel er van tevoren afhalen. Dat zal toch geen verschil geven? Hoe kan kip uitdrogen als ie een nacht in de marinade staat en anderhalf uur in de saus in de oven?

    reageren