Jamie Oliver: tikka masala van kip

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 bosje verse koriander
  • arachide- of zonnebloemolie
  • 1 klontje boter
  • 2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 1 verse, rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
  • een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, in dunne plakjes
  • ½ potje van 283 g Patak's tikkamasalapasta
  • 4 ontvelde kipfilets, liefst vrije uitloop of biologisch, in 2 cm dikke reepjes
  • 1 blik tomatenstukjes van 400 g
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 200 g biologische yoghurt
  • een klein handje geschaafde amandelen
  • 1 citroen

Bereiden

Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur en doe er een paar scheuten olie en een klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes erbij en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamasalapasta en de reepjes kipfilet erbij. Roer zodat alle stukjes kip met de currypasta in aanraking komen en strooi er wat zout en peper op. Voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Vul een van de lege blikjes met water, giet het in de pan en roer nog even.

Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen. Controleer de curry regelmatig om te kijken of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Als de kip mals en gaar is, voeg je desgewenst wat extra zout en peper toe - wees er wel voorzichtig mee.

Deze curry is fantastisch met rijst en met een paar flinke lepels yoghurt erop. Strooi er de geschaafde amandelen en de korianderblaadjes over en serveer er partjes citroen bij om erover uit te knijpen. Een beetje groene salade met citroendressing maakt het feest compleet.

Jamie's basisrecept voor luchtige rijst

Voor 4 personen. Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel 350 g basmatirijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken.

Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: tikka masala van kip' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's kookrevolutie

Jamie Oliver

Dit boek is geïnspireerd door alle mensen die Jamie ooit ontmoette en die zeiden niet te kunnen koken en dat ook nooit te kunnen leren. Dat soort uitspraken... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (94 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • JokeHeel erg lekker en makkelijk recept. In plaats van kip heb ik tofu gebruikt. Zo heb je een heerlijk vegetarische curry.

    reageren

  • belleHeerlijk recept! Om het nog wat pikanter/gekruider te maken heb ik twee chilipepertjes, chilipoeder, paprikapoeder, komijn en heb ik ook knoflook bijgevoegd. De luchtige rijst is een kleine moeite meer maar maakt het verschil! Helemaal compleet is dit recept met verse naan.

    reageren

  • ferdiHeerlijk recept. Eenvoudig te bereiden en met wat Mango Chutney en komkommersalade erbij heb je een echt meesterchef gerecht!!!

    reageren

  • JeroenSorry, maar masala pasta uit een potje? Wat een tegenvaller, Jamie was zeker lui of zo.

    reageren

  • wilcoJeroen, niet zeuren wordt toch niet gezegd dat jij dit moet maken. Als je een beter recept heb van dit gerecht moet je die plaatsen anders gewoon commetaar voor je houden.

    reageren

  • astridJamie heeft ook zat curries waarbij hij alles zelf maakt maarja niet iedereen zit te wachten op uren in de keuken staan. Dit is een stuk makkelijker en nog lekker ook.

    reageren

  • MichielVanavond dit recept ook maar eens gemaakt. Zeker een aanrader, het was heel lekker. Helaas had ik ei-noedels erbij gedaan, je kan toch beter rijst erbij serveren.

    reageren

  • DannyEen heerlijk recept. Deze ga ik zeker nog eens maken. Ook de kinderen hebben gesmuld.

    reageren

  • BeatriceSmaak is inderdaad heerlijk maar het leek wel een soep, dus geen water toevoegen. Ook de rijst plakte op deze manier juist, terwijl hij dat niet doet als je hem gewoon 8 min. in veel water kookt (en dan afgieten & nog 5 min. in de pan met gesloten deksel laten rusten).

    reageren

  • lyaIk maak de tikka kip een tikkie anders. Met respect voor Jamie waar ik ook wel kookboeken van heb. Volgens mij heb ik ook nog een foto van de tikka kip op mijn manier maar die kan ik volgens mij niet kwijt. Jammer.

    reageren

  • EliëtteSmaak is heel goed maar zeker geen water toevoegen, dit verpestte het hele gerecht.

    reageren

  • YesWeCanGeen aanrader, tenzij je op zoek bent naar Jamie's vaak (te) aparte smaak. Het gerecht smaakte erg zuur en had weinig weg van hetgeen je geserveerd krijgt in een Indiaas restaurant, enerzijds omdat Jamie's smaak altijd heel anders is, maar anderzijds ook omdat er simpelweg sleutel stappen / ingrediënten ontbreken. In zijn moeite om makkelijke gezonde recepten te presenteren is hij blijkbaar doorgeslagen, gezien een goede Tikka Masala niet moeilijk hoeft te zijn. Tip: gebruik geen vieze potjes zoals Patak's curry pasta, zonde en nauwelijks tijdbesparend!

    reageren

  • henryBeetje waterig vond ik. Waarschijnlijk had ik de verkeerde tomatenblokjes in blik erin gedaan (teveel sap). Volgende keer doe ik een ander blikje, of iig met minder tomatensap. Amandelen erbij is echt lekker en de yoghurt ook. Komkommer erbij ook heerlijk voor frisse toevoeging.

    • SimoneGeen water toevoegen

    reageren

  • SimoneGeweldig recept en favoriet bij mijn tienermannen. Laat inderdaad het water achterwege!

    reageren

  • LutsenOok een beetje waterig. Waar komt die 200 ml yoghurt terug in het verhaal? Of moet die er juist bij en maakt dat het dik?

    reageren

  • DidiHeerlijk recept. Wel opletten dat je het blik water er niet bij doet, en kies voor tomatenblokjes met ongeveer 80% tomaat, bijvoorbeeld van Heinz. Het pruttelen moet wel een uur en dan zonder deksel anders blijf hij te dun voor een curry. Zo verdampt het vocht. Maar dan is hij ook wel heerlijk, lekker met raita. Daar kan je de yoghurt ook voor gebruiken. Die doe je dus niet bij de curry maar serveer je ernaast.

    reageren

  • MerlinoWater zéker weglaten! Verder vond ik 'm leuk om te maken maar er zit een ontzettend overheersend zuurtje in. Dus eigenlijk viel de smaak me tegen. Iemand een idee waar dat zuur vandaan komt? Want als dat er niet zou zijn heb je volgens mij een heerlijk uitgebalanceerd recept.

    reageren

  • BoLekker maar inderdaad wel erg zuur, komt denk ik van de pasta uit het potje. Water weglaten is een must, je kan de saus een beetje reduceren maar het is echt niet nodig om het water erbij te doen!

    reageren