Jamie Oliver: zomerse tagliatelle
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
bevat per portie
- 805 kcal
- 22 g eiwit
- 55 g vet
- 4 g koolhydraten
Ingrediënten
- 115 g pijnboompitten
- het sap en de geraspte schil van 2 citroenen
- 1 flinke bos bladpeterselie, alleen de blaadjes, de helft fijngehakt, de andere heel gelaten
- 215 ml olijfolie
- 150 g Parmezaanse kaas, vers van het stuk geraspt, plus wat extra om erover te schaven
- 50 g pecorino, vers van het stuk geraspt
- 500 g tagliatelle of tagliarini
Bereiden
Stamp de helft van de pijnboompitten fijn en doe ze met de andere, niet-fijngestampte pijnboompitten, het citroensap en de geraspte citroenschil, de fijngehakte peterselie en de olijfolie in een grote vuurvaste schaal. Roer alles door elkaar en doe de Parmezaanse kaas en pecorino erbij. Als het goed is heb je nu een vrij dikke saus, die je eigenlijk meer als een soort dressing moet zien. Proef hem daarom en bedenk of de verschillende smaken tot hun recht komen. Ik wil dat je de saus zodanig in evenwicht brengt dat je een vrij zurige smaak krijgt, omdat de smaak van de citroen wanneer de saus opwarmt en de kaas smelt, aanzienlijk milder wordt.
Breng de saus op smaak met wat zwarte peper uit de molen. Proef nogmaals en als de balans nog niet helemaal in orde is, dan doe je er gewoon nog wat olie en Parmezaanse kaas bij. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook voor de pasta. Zet de schaal met saus op de pan terwijl het water opwarmt - dat haalt de kou uit de saus en warmt hem alvast een klein beetje op. Haal de schaal zodra het water begint te koken van de pan en doe de pasta in het water. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat de pasta in een vergiet uitlekken en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Hussel de pasta door de saus en voeg een beetje van het kookvocht toe om de pasta smeuïg te maken. De hitte van de pasta zorgt ervoor dat de kaas smelt en de heerlijke saus een mooi laagje om de pastavormpjes vormt. Als je de saus te dik vindt moet je er wat extra kookvocht bij doen. Het is niet de bedoeling dat de saus plakkerig en dik is, maar juist ongelofelijk zacht, fris en geurig. Proef nog een laatste keer of de smaken perfect in evenwicht zijn en serveer de tagliatelle direct, met wat vers geschaafde Parmezaanse kaas en wat peterselie erover gestrooid.
Persoonlijke noot
'Toen ik bij het River Café werkte maakten we altijd een soortgelijk gerecht als dit, met basilicum, olie, Parmezaanse kaas en citroensap. Toen ik vorig jaar in Italië was stuitte ik op dit recept, dat een oudere versie lijkt te zijn en wordt gemaakt met peterselie in plaats van basilicum en met pijnboompitten, om de saus een beetje romigheid te geven - een soort van blonde pesto, zeg maar. Het is ongelofelijk snel klaar, is heerlijk zomers en de meeste mensen zijn er dol op. Eigenlijk moet iedereen dit minstens één keer gemaakt hebben.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: zomerse tagliatelle' is afkomstig uit het kookboek...
Kook met Jamie
Jamie Oliver
Dit is Jamie Olivers zevende boek, maar het had eigenlijk zijn eerste moeten zijn. 'Kook met Jamie' is namelijk een moderne klassieker met daarin alles wat een thuiskok... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus