Nigella Lawson: mac 'n' cheese met krab

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Amerikaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 100 g gruyère
  • 2 eetlepels (15 g) versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1½ eetlepel (15 g) tarwebloem
  • ¼ theelepel gemalen foelie
  • ¼ theelepel zoet gerooktepaprikapoeder
  • 1/8 theelepel (een flinke mespunt) pul biber of pittig gerooktepaprikapoeder, plus extra om te bestrooien
  • 250 ml volle melk
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels (30 g) ongezouten boter
  • 1 dikke teen knoflook
  • ½ theelepel worcestersaus
  • 200 g conchiglie rigate
  • 100 g gemengd wit en bruin krabvlees (50/50)

Bereiden

Rasp de gruyère in een kom en voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng in een kopje de bloem met de specerijen. Schenk de melk in een maatbeker en roer de eetlepel tomatenpuree erdoor. Breng een pan water aan de kook voor de pasta.

Neem een vrij kleine pan met dikke bodem (ik gebruik er een van 18 cm), indien mogelijk met deksel; gebruik anders aluminiumfolie. Smelt op vrij laag vuur de boter. Pel en pers of rasp de knoflook en roer die snel door de boter. Zet het vuur op matig en doe de bloem met de specerijen in de pan. Klop dit op het vuur tot alles een oranje, geurige, dunne pasta wordt; dit duurt niet langer dan 1 minuut. Het wordt al gauw feloranje en schuimig. Neem de pan van het vuur en klop beetje bij beetje de tomatenmelk door de pasta tot die helemaal glad is. Schraap met een spatel restjes saus die aan de zijkant van de pan zitten naar beneden.

Zet de pan weer op het vuur, draai dat op matig en kook het mengsel al roerend 3-5 minuten tot het is ingedikt en niet meer naar bloem smaakt. Roer de worcestersaus erdoor.

Neem de pan van het vuur en roer de geraspte kazen erdoor. De saus ziet er nu prachtig uit. Leg het deksel op de pan of dek hem stevig af met folie en laat hem op de pit staan maar laat het vuur uit, terwijl je verdergaat met de pasta. Heb je een elektrische of keramische plaat, dan kun je de pan er misschien beter afhalen.

Voeg zout toe aan het kokende water in de pastapan, daarna de pasta en kook deze zoals de verpakking aangeeft, maar begin een paar minuten voor het eind met controleren.

Doe als de pasta ongeveer al dente is het krabvlees bij de rokerige kaassaus. Zijn de pastaschelpen naar je zin, schep ze dan met een draadspaan in de saus en roer op vrij laag vuur tot het krabvlees heet is. Als je de saus dunner wilt maken, wat niet ondenkbaar is, voeg dan zoveel pastawater toe als nodig is. Proef of er zout bij moet; krab uit blik is vaak al behoorlijk zout, maar als je hem hebt gekocht bij de visboer moet je mogelijk wat toevoegen.

Verdeel de pasta over twee kleine lage kommen en strooi er pul biber of pittig gerooktepaprikapoeder over.

Tips

Als mac 'n' cheese heb ik dit graag in pure vorm: het is niet nodig er extra kaas of boterachtige croutons op te doen en het dan onder de grill te zetten. Ik raad je dat zelfs af. Voor mij weegt een snuf pul biber ruimschoots op tegen de vertrouwde gegratineerde toplaag. En terwijl ik een mix van pul biber en zoet gerooktepaprikapoeder gebruik voor wat muskusachtige scherpte, kun je elk chili- of paprikapoeder gebruiken dat je bij de hand hebt; maar begin met een klein beetje en proef of er meer bij moet. Ik raad je aan de kommen voor te verwarmen, al is het maar door ze te vullen met heet kraanwater en tijdens het koken in de gootsteen te laten staan. En voor erbij of erna volstaat een knapperige groene salade. En misschien een zeer koude mineraalhoudende witte wijn of een lichte Provençaalse rosé (in bijpassende kleur) ernaast.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: mac 'n' cheese met krab' is afkomstig uit het kookboek...

Koken, eten, leven

Nigella Lawson

'Koken, eten, leven' is het nieuwste boek van Nigella Lawson. Met haar eerdere werk bewees ze als een van de eerste foodwriters hoe heerlijk lezen over koken en eten kan zijn - en dat doet ze in 'Koken, eten, leven' eens te meer... lees verder

© Uitgeverij Atlas Contact

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Nigella Lawson recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!