Tabouleh recepten

Zie ook

Tabouleh

Tabouleh

Specialiteit uit de Syrisch-Libanese-Palestijnse keuken op basis van bulgur met condimenten, tomaten, ui, munt, peterselie en citroen. Tabouleh is een koud voorgerecht dat traditioneel in slabladeren wordt gevouwen en met de hand wordt gegeten. ¹)

Tabouleh maken

Tabouleh zelf maken is leuk werk. Je kookt als het ware zonder te koken, want door de bulgur te weken in het zure citroensap worden de korreltjes vanzelf zacht en gaar. Er zijn tal van min of meer authentieke recepten in omloop: met bulgur of met couscous, met tomaat of met komkommer en met veel peterselie of juist veel munt. Bulgur bestaat uit goudgele graankorreltjes, die eerst volgens een eeuwenoud procedé zijn gepeld en gestoomd en vervolgens gedroogd en gebroken. Ze hebben een wat nootachtige smaak. Je kunt bulgur in Turkse winkels kopen in verschillende groftes. Voor tabouleh kun je het beste uitgaan van fijne bulgur.

Tabouleh recept

Spoel voor vier personen 200 gram fijne bulgur in een zeef onder koud stromend water en laat de korreltjes even uitlekken. Pers intussen 2 citroenen uit en ontvel 8 kleine trostomaten. Verwijder de zaadjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe de bulgur met het aanhangende vocht over in een kom en roer het citroensap erdoor. Schep ook de blokjes tomaat erdoor. Laat de salade zo tenminste een uur staan. Je kunt de blokjes tomaat ook vervangen door komkommer, of half tomaat en half komkommer nemen. Vlak voor het serveren schep je er veel verse kruiden door. Hak hiervoor een flinke bos peterselie en de blaadjes van zo'n 6 takjes munt fijn en snijd 3 bosuitjes in flinterdunne ringetjes. Meng de kruiden voorzichtig door het bulgurmengsel en voeg lepel voor lepel ongeveer 100 ml geurige olijfolie toe. Schep de tabouleh op een platte schaal en leg er blaadjes little gem of kleine blaadjes botersla omheen. Garneer met blokjes feta, zwarte en groene olijven en kerstomaatjes. Serveer de tabouleh met hummus, plat brood en citroen.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie ]

[ Beeld: From my point of view | Shutterstock.com ]