Gepocheerde eieren uit de oven

  • 6 personen
  • 15 min
  • waardering 7,5
  • Ontbijt
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 25 g roomboter, op kamertemperatuur, om in te vetten
  • 6 biologische eieren

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 170 °C.

Vet zes holtes van het muffinbakblik of de ramekins goed in, vooral de zijkanten. Je kunt hier een stuk keukenpapier of een kwast voor gebruiken. Giet in iedere ingevette holte van het muffinbakblik 1 eetlepel water en tik een ei voorzichtig stuk boven het midden van iedere holte.

Pocheer de eieren 10 tot 12 minuten in de oven. Houd de eieren goed in de gaten.

Haal het bakblik uit de oven als het eiwit verkleurd is van transparant naar wit. Controleer of de eiwitten stevig zijn en of de eidooiers naar wens zijn. Iedere oven is anders, dus het is een kwestie van vallen en opstaan wat dit recept betreft. Voer daarom een test uit met 1 ei voordat je dit recept voor een heel gezelschap bereidt.

Het zal je opvallen dat het water zich nu bovenop het ei bevindt en makkelijk verward kan worden met ongaar eiwit, maar maak je geen zorgen; de eieren zullen nu perfect gaar zijn. Laat de eieren 1 minuut rusten voordat je de randen van ieder ei losmaakt met een dunne spatel.

Schep de eieren uit het bakblik en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Extra benodigd

1 muffinbakblik of 6 ramekins

Opmerking

Er zijn vele tips voor het maken van het perfect gepocheerde ei. Azijn toevoegen, een draaikolk in het water creëren, het ei in plasticfolie wikkelen, het ei in een theezeefje gieten... het is een eindeloze lijst. Het punt is dat het maken van gepocheerde eieren voor een groot gezelschap logistiek gezien erg ingewikkeld is, welke methode je ook kiest. Zodra je eenmaal deze onfeilbare methode onder de knie hebt, wil je het nooit meer op een andere manier doen.

Kookboek

Het recept 'Gepocheerde eieren uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Vers uit de oven

Ajda Mehmet

'Vers uit de oven' bevat veelzijdige en verrassende recepten voor snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden, wat meer uitgebreide gerechten, gerechten waarin groente de hoofdrol heeft, gezonde en gezinsvriendelijke opties en... lees verder

© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gepocheerd ei recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!