Luchtig roerei met Parmezaan

  • 2 personen
  • 10 min
  • waardering 8,5
  • Ontbijt
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 30 g ongezouten boter
  • 50 g fijn geraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor erbij
  • 4 flinterdunne plakjes prosciutto, doormidden gescheurd
  • 2 tot 4 sneetjes geroosterd goed brood (naar wens, maar waarom niet?)

Bereiden

Breek de eieren in een kom en voeg ongeveer een halve theelepel grof zeezout toe. Maak de dooiers kapot met een vork en klop daarna flink tot de eieren glad zijn en er geen sliertjes eiwit meer zijn.

Doe de boter in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag en zet hem op middelhoog vuur. (Doe de boter niet in een hete pan, anders krijg je waarschijnlijk veel te bruine, of erger nog, verbrande boter.) Draai de pan rond, zodat de boter de hele bodem bedekt.

Zodra de boter bruist, schenk je de eieren in de pan. Bak ze, zonder te roeren, tot ze langs de rand en aan de onderkant beginnen te stollen. Als de pan de juiste temperatuur heeft, duurt dit hooguit 20 seconden. Strooi de Parmezaan over de eieren en begin de gare rand van de eieren met een rubberen spatel of houten lepel naar het midden te trekken; doe dit voorzichtig en continu. Het vloeibare ei loopt nu naar de lege plekjes die hierdoor ontstaan. Blijf het gare ei naar het midden trekken. In minder dan een minuut worden de lege plekjes niet meer gevuld door vloeibaar ei en ontstaan er lange, luchtige stukken gestold ei. Haal de pan van het vuur wanneer de eieren voor 80 procent gaar lijken te zijn. Dan glanzen ze en zijn ze aan de bovenkant nog een beetje nat, maar dat geeft niet, want ze garen nog even na.

Verdeel de eieren over 2 kommen of borden en leg er een paar plakjes prosciutto op. Strooi er nog wat Parmezaan en flink wat versgemalen peper over en serveer ze met geroosterd brood.

Opmerking

Ik heb een tijdje geen vier, maar wel iets van zes eieren per dag als ontbijt gegeten, maar daar hoeven we het nu niet over te hebben. Ik wil roerei. Zacht en luchtig roerei. (Sommige mensen houden van vloeibaar roerei. Dat kan ook heel lekker zijn - lees verder.) Dit roerei krijgt bij elke keer dat je roert de kans om vet op te nemen, want het ontbijt is niet het moment om jezelf dingen te ontzeggen. De fijn geraspte Parmezaan maakt het romig, terwijl de dunne plakjes prosciutto warm worden en zich vermengen met het ei. Goedemorgen.

Kookboek

Het recept 'Luchtig roerei met Parmezaan' is afkomstig uit het kookboek...

De chef die je wilt zijn

Andy Baraghani

In 'De chef die je wilt zijn' laat Andy Baraghani je in 120 recepten zien hoe je je kookstijl kunt definiëren en ontwikkelen - en daarmee de chef wordt die je wilt zijn. In dit kookboek vindt iedere thuiskok recepten die tot het vaste repertoire gaan behoren... lees verder

© Carrera culinair

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Roerei recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!