Geroosterde bloemkool met tahin, kurkuma en dukkah

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de steaks
  • 1 bloemkool
  • ½ eetlepel koudgeperste koolzaadolie
  • voor de tahinsaus met kurkuma
  • 2 verse dadels
  • 60 g lichte tahin
  • 4 eetlepels water
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • serveer met
  • 2 rode appels
  • 2 kleine (250 g) geroosterde uien
  • 250 g gemengde tomaten
  • 1 handje bladgroenten
  • 2 theelepels dukkah (zie onderaan het recept)
  • gekookte granen, zoals havergrutten, sorghum of wilde rijst

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Verwijder de bladeren van de bloemkool en bestrijk de hele bloemkool en de bladeren met de koolzaadolie. Snijd de appels en uien in partjes.

Leg de bloemkool in een ovenschaal en rooster hem 75-90 minuten (afhankelijk van de grootte) in het midden van de oven, of tot de bloemkool door en door zacht is en een goudbruine buitenkant heeft. Bak de appels en uien de laatste 40 minuten mee.

Ontpit de dadels voor de tahinsaus, meng ze met de rest van de sausingrediënten in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe.

Leg de bloemkool in zijn geheel op een groot bord en verdeel de appels en uien, tomaten en bladgroenten eromheen. Sprenkel de tahinsaus erover en bestrooi alles met dukkah. Serveer met gekookte granen naar keuze.

Zelfgemaakte dukkah

Spoel 75 g hazelnoten (8 uur in water geweekt) af en laat ze uitlekken. Leg ze op een bakplaat en rooster ze een hele nacht op 50 °C in de oven, of tot ze volledig droog zijn. Hak ze dan fijn en meng ze met de 4 eetlepels sesamzaad, 2 eetlepels korianderzaad, 2 eetlepels gedroogde peterselie, 1 eetlepel komijnzaad en 1 eetlepel zeezout. Bewaar in een glazen potje.

Opmerking

Als je niet naar New York kunt, zal New York naar jou toe moeten komen. Dit gerecht wordt normaal gesproken geserveerd in restaurant abcV op Union Square, maar wij hebben het thuis nagemaakt - met een paar gezondheidsjagertwists.

Kookboek

Het recept 'Geroosterde bloemkool met tahin, kurkuma en dukkah' is afkomstig uit het kookboek...

Food Pharmacy: op jacht naar goede voeding

Lina Nertby Aurell & Mia Clase

Hoe kun je ervoor zorgen dat wat je eet zowel goed is voor jezelf als voor de planeet? In het nieuwste boek van Lina Nertby Aurell en Mia Clase leer je alles over klimaatvriendelijk eten. Je gaat op zoek naar plantaardige voeding... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Bloemkool recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!