Courgette-linten met citroen-oreganodressing (salmoriglio)
- 4 personen
- 15 min
- waardering 9
- Bijgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 500 g courgette (ongeveer 4 middelgrote)
- sap van 1 citroen
- versgemalen zwarte peper, ter garnering
- voor de dressing
- een grote handvol peterselie (ca. 15 g)
- 1 klein teentje knoflook, gepeld
- 1 volle theelepel gedroogde of verse oregano
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
Bereiden
Was de courgettes en verwijder de uiteinden. Snijd met een dunschiller in linten. Ik doe dit meestal tot het lastig (en gevaarlijk) wordt om de courgette vast te houden en leg de courgette vervolgens op een plank en ga door met schaven. Meng de linten in een kom met 1 theelepel zout en het citroensap met je handen door elkaar en laat 30 minuten staan.
Maak intussen de dressing. Hak de peterselie en de knoflook samen op een plank met een groot koksmes fijn en schep in een kom. Schenk 3 eetlepels kokend water erover en voeg de oregano toe. Druk de kruiden en de knoflook met de achterkant van een lepel in het water naar beneden, waardoor de essentiële oliën vrijkomen en extra smaak afgeven. Schenk de olie erbij en laat afkoelen.
Haal de courgettelinten uit de kom en knijp voorzichtig in je vuist het overtollige water eruit. Leg in een grote kom, schenk de dressing erover en meng met een tang door elkaar. Serveer direct op een bord en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper.
Opmerking
'Salmoriglio wordt in heel Sicilië gebruikt, voornamelijk als dressing over vis, en elke kok heeft zijn eigen recept. We waren dol op deze versie van Caterina van het hotel Palladio in Giardini Naxos. Zij sprenkelt de dressing over brede, bijna doorzichtige courgettelinten, maar je kunt er met een spiraalsnijder ook courgettespaghetti van maken. Door deze saus zijn wij op een heel andere manier groenten gaan eten: we sprenkelen hem over gestoomde bloemkool, wortellinten, peultjes of sugarsnaps. Door het zout en de saus blijven de groenten een paar dagen goed in de koelkast en is het een heel gezond en lekker tussendoortje. De salmorigliosaus is maximaal 4 dagen houdbaar.' - Giancarlo & Katie Caldesi
Kookboek
Het recept 'Courgette-linten met citroen-oreganodressing (salmoriglio)' is afkomstig uit het kookboek...
Sicilië
Giancarlo & Katie Caldesi
In combinatie met de enorme variëteit aan vis uit de Middellandse Zee en de producten van het eiland zelf - kaas, citrusvruchten, wijn, olijfolie en zout - is de... lees verder
© Good Cook