Broccolifalafels uit de oven met tahin-citroendressing

  • 30 stuks
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Lunchgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ½ stronk broccoli (150 g), in kleine roosjes
  • ½ ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 flinke handvol gemengde kruiden (bijv. peterselie en munt)
  • 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • rasp van ½ citroen
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels meel (bijv. boekweit- of kikkererwtenmeel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • voor de tahin-citroendressing
  • 8 eetlepels tahin
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml warm water
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zeezout en zwarte peper

Bereiden

Verhit de oven tot 220 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Pureer de broccoli in een keukenmachine door steeds de pulseknop 10 seconden in te drukken, tot de broccoli op rijst lijkt. Schud de broccoli uit de kom en hak op dezelfde manier de ui, knoflook en kruiden. Doe de broccolirijst weer in de keukenmachine.

Voeg alle overige ingrediënten voor de falafel toe met een theelepel zout. Druk steeds kort de pulseknop in tot alles is vermengd, maar mix niet alles glad, er moeten nog wat stukjes kikkererwten in het mengsel zitten. (Dit duurt ca. 1 minuut - je moet misschien de wand van de kom een paar keer schoon schrapen.) Proef en voeg naar smaak peper en eventueel nog wat zout toe.

Pluk met vochtige handen zo'n dertig stukjes van het groentemengsel (net iets minder dan een eetlepel) en vorm er balletjes van. Leg ze op de beklede bakplaten en bak ze 18 minuten in de oven. Keer ze halverwege de tijd om. Haal de bakplaten uit de oven, verwissel ze van plek en bak de balletjes nog 4 minuten.

Klop intussen alle ingrediënten voor de tahin-citroendressing door elkaar. Zet de kom op tafel met de falafels en laat iedereen zichzelf bedienen. Serveer er wraps bij, zoals hier op de foto, of sla- of koolbladeren.

Extra benodigd

Bakpapier, keukenmachine

Variatietip

Vorm van het falafelmengsel acht burgers als je nog wat slabladeren hebt die echt op moeten. Bak de burgers 25 minuten in de oven. Serveer ze met de slabladeren als burgerbroodjes.

Opmerking

'Ik ben dol op falafel, maar heb naar mijn smaak wel wat te vaak te droge exemplaren gegeten. Deze zijn van broccoli, samen met de traditionelere kikkererwten, waardoor ze meer groente bevatten en smeuïger blijven. Serveer ze in slabladeren of in wraps met snel ingelegde groenten of wat geschaafde rauwe groenten als wortel en ui. Ze zijn heerlijk als onderdeel van een lunch om mee te nemen. Maak ze eens met bloemkool en maak een extra dressing van tahin en citroen om over salades of geroosterde groenten te sprenkelen.' - Melissa Hemsley

Kookboek

Het recept 'Broccolifalafels uit de oven met tahin-citroendressing' is afkomstig uit het kookboek...

Eat happy

Melissa Hemsley

Snel, lekker en ook nog gezond eten: Melissa Hemsley laat aan iedereen met weinig tijd zien hoe je dat doet! In 'Eat Happy' geeft ze meer dan 125 eenvoudige recepten voor elk moment van de dag en talloze tips voor het winnen van tijd, het koken met... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Falafel recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!