Falafel van rode linzen

  • 12 stuks
  • 20 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 90 g rode splitlinzen, gewassen en een nacht in ruim water geweekt
  • 40 g snijbiet of spinazie, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel fijngesneden gember
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel garam masala
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel chilipoeder (of naar smaak)
  • 230 ml olie, om in te frituren
  • opdienen met
  • volkorentortilla's
  • jonge bladsla
  • tomatensalsa
  • kruidige avocadodip (zie onderaan het recept)

Bereiden

Giet de linzen af, spoel af en laat 5 minuten uitlekken. Zet het S-mes in de foodprocessor (of gebruik een goede blender) en pureer alle ingrediënten, behalve de olie, tot het mengsel de textuur heeft van grof zand.

Rol balletjes ter grootte van walnoten en druk ze een beetje plat zodat je dikke ovale falafels krijgt. Maak je handen vochtig om te voorkomen dat de mix te veel kleeft.

Frituur de falafels in 2 of 3 porties 4 minuten tot ze mooi bruin zijn. Overigens moeten falafelballetjes op basis van kikkererwten altijd gefrituurd worden om ze goed verteerbaar te maken; bak ze dus niet in de oven.

Verwarm de tortilla's in de oven. Leg op iedere tortilla wat sla, 4 of 5 falafelballetjes, een paar eetlepels salsa en wat avocadodip. Rol op en geef er extra saus bij. Of nog beter, zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen wrap maken.

Extra benodigd

Foodprocessor of blender

Kruidige avocadodip

Doe 1 rijpe avocado (ca. 250 g, geschild, pit verwijderd) met 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel tahini, 1 eetlepel versgeperst citroensap, 1 theelepel tamari, ¼ theelepel cayennepeper, 1 bosje verse kruiden (basilicum, koriander, peterselie, citroenmelisse), kokosmelk of water (zoveel als nodig is) en zout naar smaak in een blender of foodprocessor en pureer tot het een gladde saus is (als de dip te dik is doe je er nog wat kokosmelk of water bij). Proef en voeg eventueel extra smaakmakers toe.

Opmerking

'Kikkererwten zijn niet de enige peulvruchten waarmee je falafel kunt maken. Wat dacht je van rode linzen? Ze hoeven minder lang te weken en de falafels zijn zachter en beter verteerbaar. Zelf combineer ik de linzen graag met Indiase specerijen en wat jonge snijbiet uit mijn tuin, maar experimenteer gerust met eigen specerijen of een andere bladgroente.' - Dunja Gulin

Kookboek

Het recept 'Falafel van rode linzen' is afkomstig uit het kookboek...

Falafel

Dunja Gulin

In 'Falafel' staan 30 verrassende recepten voor balletjes, burgers en meer. Falafel is vegetarisch comfort food op z'n best. In dit boek staan de recepten... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Falafel recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!