Hutspot

  • 5 personen
  • 40 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1½ kg aardappelen, in vieren
  • 1½ kg winterpeen, in grote stukken
  • 750 g ui, in grote stukken
  • 3 laurierblaadjes
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • 400 g oude kaas, in blokjes

Bereiden

Zet een pan met 1 liter water op het vuur en breng dit aan de kook. Doe de aardappelen in de pan, dan de wortels en dan de ui. Doe de deksel op de pan en kook zo'n 25 minuten met 1 eetlepel zout, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en de laurierblaadjes.

Giet nu het water af, haal de laurierblaadjes eruit en stamp de hutspot met een stamper. Laat nog wat grove stukken zitten - het moet vooral geen zachte prak worden.

Roer de boter en de melk erdoor en breng de hutspot op smaak met peper en zout. Strooi vlak voor het serveren de peterselie en de kaas eroverheen.

Kookboek

Het recept 'Hutspot' is afkomstig uit het kookboek...

Oerhollands

Manon Sikkel & Michiel Klønhammer

'Oerhollands' is een nieuwe visie op onze traditionele Hollandse keuken. Gerechten die onze ouders en voorouders maakten, maar dan aangepast aan deze tijd... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (39 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Denise

    Hallo, wat ook heel lekker is door hutspot of boerenkool, stukjes corned beef uit een blikje. Eerst stampen dan de blokkes er door heen. Wel minder melk gebruiken. Heerlijk.

    • elisabeth

      Dit is al een oud recept maar oh zo lekker. Eet het al jaren zo.

    reageren

  • diny

    Een deel van de uien bakken en daarna door de stamppot doen, heerlijk.

    reageren

  • kees

    Bij mij gaan er altijd spekjes (mager, gerookt) doorheen maar ja, dan heb je niet iets vegetarisch.

    reageren

  • Ariënne

    De uien en peen met knoflook lekker laten stoven. Veel lekkerder als koken.

    • Marianne

      Ariënne, het is overheerlijk! Bedankt voor de tip!

    reageren

  • anna

    Ben het helemaal met Ariënne eens, ik bak de uien en peen aan en laat het dan lekker een poosje sudderen.

    reageren

  • Melanie

    Klinkt super! Wel even erbij vermelden dat je een enorme pan nodig hebt! Het staat bij mij nu allemaal lekker te sudderen, maar volgens mij kook ik voor 10 in plaats van 5!

    • Carin

      Dat is nou ook altijd mijn 'probleem'.

    reageren

  • g

    750 gram uien moet denk ik 500 gram uien zijn. Wat ik doe bij mijn hutspot is aardappels, wortels, uien grofgesneden in ruime pan met kokend water waar ook wat zout aan toegevoegd is, nog 25-30 minuten verder laten sudderen tot alles gaar is. Groentenat opvangen en verder stampen. Boter, wat kaas toevoegen, enz.

    reageren

  • anna

    En ik sluit me bij Ariënne en Anna aan! En de kaas, een goed idee.

    reageren

  • marianne h

    Geboren Veluwse, waar armoede vroeger armoe troef was, serveerde mijn moeder bruine bonen (als vleesvervanger) erbij. Hoort erdoor geroerd maar mijn zusje hield niet van bonen vandaar erbij. Het geeft de hutspot een steviger smaak. In het westen des lands kreeg ik altijd grote vraagtekens en opmerkingen van ik houd niet van hutspot. Sindsdien echter wel!! Aanrader.

    • annie

      Mijn moeder deed er ook altijd bruine bonen door, inderdaad een vollere smaak. Ik doe er altijd een klein potje bruine bonen door als vleesvervanger.

    • Patrick

      Goede tip, bruine bonen als vleesvervanger in je hutspot.

    reageren

  • Gerry

    Ik bak eerst alle uien met knoflook, gerookte spekblokjes en flink peper, als de aardappels en wortels gestampt zijn, spatel ik het uienmengsel erdoor, de uien ruiken dan veel minder en het is veel pittiger!

    • Joke

      Dit lijkt me een uitmuntend advies.

    reageren

  • Ingrid

    Wij zijn van huis uit gewend om er bruine bonen door te stampen, voor meer smaak en eenmaal op je bord lekker wat mosterd erdoor. Bovendien niet vegetarisch maar met klapstuk of riblap erdoor. Heerlijk!

    reageren

  • EE

    Ga het ook proberen. Zelf vind ik hutspot een wat flauwe stampot. Misschien met bruine bonen er door? Ik laat het weten.

    reageren

  • suze

    Ik doe bij de hutspot altijd opzetten met een schenkel, is heerlijk.

    reageren

  • gerda

    Lus het eigenlijk niet maar nu ga ik het toch proberen.

    reageren

  • Emiel

    In Vlaanderen maken wij twee soorten hutsepot, namelijk een lente-zomer hutsepot en een winterhutsepot. Voor de winterhutsepot gebruiken wij aardappelen, worteltjes, spruitjes, uien, raapjes, savooi kool (groene kool), selder en naar keuze prei. Daarbij een varkensstaart en een stuk schapenvlees. Een bord daarvan en de winterse koude kan u niet meer deren.

    • hans

      Geweldig, ga ik een keer doen!

    reageren

  • Ali

    Rundvlees door de hutspot en een hele flinke lepel sambal, lekker pittig!

    reageren

  • Elly

    Ik maak het meestal met shoarmavlees erdoor en het vleesvocht dat erbij overblijft. Echt heel lekker en daardoor ook wat pittiger.

    reageren

  • Ullianna

    Ik ben ook uit Vlaanderen en heb door het verkennen van de verschillende streken opgemerkt dat elke streek zijn eigen hutsepot heeft, meestal van wat schaars werd in de winter en wat er al beschikbaar was in de tuinen in het voorjaar, aangevuld met erwten of bonen. Vlees? Varkensribben, oren en / of poten, spek, het bot van de hesp, kon evengoed van geit of schaap. Smakelijk.

    • Heidi

      Mmmm, stoofribbetjes, lekker aangebakken in de "beste boter" en dan de hele voormiddag laten sudderen op de kolenkachel...

    reageren

  • Abel

    De ingrediënten die genoemd worden zijn op zich allemaal te gebruiken... maar wij vinden schenkel, verse worst en een blokje rookspek eerst 2 uurtjes laten sudderen met wat zout en peper of een paar bouilonblokjes, en dat kookvocht de groenten in koken en later het vlees er bij serveren met een klontje boter er bij.

    reageren

  • Paula

    Ik kook het in bouillon en als het gaar is doe ik er een zakje gewelde nasikruiden door. Geef er hete tartaarballetjes bij. Doe door de tartaar sambal, ketjap en knoflook en maak balletjes zo groot als een walnoot. Heel even bakken. Heerlijke jus hiervan. Gr. Paula

    reageren

  • Tony

    Ik vind het leuk nu eens te horen dat er meer mensen zijn die bruine bonen in de hutspot doen. Ik woon in Vleuten en als ik iemand vertel dat er beslist bruine bonen in moeten kijkt iedereen mij aan of ik gestoord ben. Wij vinden het heerlijk!

    reageren

  • albert

    Doe er een gesneden prei door. Dat is echt Drents.

    reageren

  • Rutger

    1 eetlepel zout, pfff... kan ook minder denk ik.

    • David

      Vind je 1 eetlepel zout op bijna 4 kg groenten veel?

    • Carin

      Ik doe er maar een theelepel in!

    reageren

  • Joke

    Knoflook er door en eet de hutspot met haché. Erge goede combi.

    • Joke

      Idd met hachee en de uien bakken met een beetje sambal.

    reageren

  • Hans

    Ik maak het iets pittiger met een beetje sambal en ketjap gehaktballetjes.

    reageren

  • Frans

    Ik doe er altijd een handjevol Amsterdamse uitjes door, even kleine blokjes snijden en met klein potje bruine bonen erdoor, heerlijk.

    • santi

      Ik ga het ook uitproberen met bruine bonen en Amsterdamse uitjes. Dank je wel, wordt gezellig in de keuken. xx santi

    • chantal

      Ik had hutspot met uitjes en spek in sojasaus, was erg lekker.

    reageren

  • Ivonne

    Ohhh hutspot met bruine bonen? Nooit van gehoord, maar ik heb toch nog 1 maaltje capucijnerschotel over dus die ga ik er doorheen doen... moet vast ook lekker worden.

    reageren

  • Joke

    Mijn schoonmoeder deed er pronkers (grote witte bonensoort) door, anders smaakte het ‘hal’ zoals zij dat noemde. Ik vond het niet lekker, te melig. Geef mij maar de smeuïge variant zonder welke bonen dan ook. Voor de rest kookte zij prima hoor...

    reageren

  • Jacomine

    Ik doe ipv laurierblaadjes een beetje kerriekruiden en knoflook erdoor. Super lekker!

    reageren