Hutspot met klapstuk

  • 4 personen
  • 110 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 400 g klapstuk
  • 1¼ kg winterwortelen, geschrapt en gesneden
  • 1½ kg aardappelen, geschild
  • 400 g uien, fijngesnipperd
  • 80-100 g boter
  • 75 ml melk (desgewenst)

Bereiden

Zet het vlees op met 300 ml kokend water en zout en laat het ca. 1 uur koken. Voeg vervolgens aardappelen, winterwortelen en uien toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat alles ca. 30 minuten doorkoken.

Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Giet het kookvocht af en bewaar het. Stamp aardappelen, uien en winterwortelen fijn en meng alles goed. Roer het kookvocht, de boter en desgewenst hete melk door de stamppot. Serveer het vlees erbij.

Het recept 'Hutspot met klapstuk' is afkomstig uit het kookboek Stamppot van diverse auteurs. © De Lantaarn

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Hutspot recept tips

Reacties op dit recept

  • leonHet recept klopt niet! Doe 300 ml water in de pan met zout, voeg het vlees toe en laat het 1 uur koken. Voeg daarna de aardappels en de groenten bij; en later staat er iets anders. Moet ik het kookvocht afgieten en apart houden, is nogal moeilijk als alles in een pot zit!

    reageren

  • Joska@Leon: het recept klopt. Het vlees gaat in totaal 90 minuten in de pan. Daarna haal je het vlees uit de pan en wordt het kookvocht afgegoten. Je gebruikt (een deel van) het kookvocht om de hutspot smeuïg te maken.

    reageren

  • LucieMijn slager zei dat dit vlees dus ongeveer 3 uur moest koken? Ik houd me maar aan zijn tijd... ben bang dat het anders niet gaar genoeg is.

    • HelmaJe moet eerst het klapstuk in water met 2 bouillonblokjes 90 minuten zacht koken, daarna het vlees eruit halen en warm houden. De groente en aardappels in bouillon doen en het vlees er bovenop, dan nog eens 20 minuten koken, dan de bouillon afgieten in een andere pan en bewaren. De groente stampen en met een beetje melk of room en een beetje kookvocht de hutspot smeuïg maken, klontje boter er door en klaar. Eet smakelijk.

    reageren

  • Sieske BinnendijkIk laat het vlees (1kg) trekken niet koken in 1 liter water maar voeg ook graag een blaadje laurier, paar jeneverbessen, paar takjes peterselie en peperkorrels toe. Zeker twee uur trekken ( tegen de kook aan).

    reageren