Hutspot van Herman den Blijker

  • 4 personen
  • 150 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 middelgrote uien, in flinke stukken
  • 1 grote winterwortel, in flinke stukken
  • 2 middelgrote banaansjalotten, in middelgrote stukken
  • 1 venkelknol, in schijven
  • 500 g klapstuk
  • 500 ml jonge rode wijn
  • 1 bos platte peterselie
  • 6 takjes tijm
  • 100 ml kalfsfond
  • 8 teentjes knoflook, gehalveerd
  • 500 g aardappelen

Bereiden

Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de stukken ui, wortel, sjalot en de schijven venkelknol. De groenten mogen een beetje kleuren.

Doe het klapstuk met de groenten, de rode wijn, de peterselie, tijm en kalfsfond in een diepe pan.

Voeg de knoflook en de aardappelen toe. Schenk er zoveel water bij totdat de ingrediënten net onder staan.

Zet het deksel op de pan en laat de groenten en het vlees op een zeer laag vuur 2 uur trekken. Controleer of het vlees gaar maar niet droog is. Haal de hutspot van het vuur en laat hem afkoelen.

Breng de hutspot eventueel op smaak met wat kalfsfond en in ieder geval met zout en vers gemalen peper.

Kookboek

Het recept 'Hutspot van Herman den Blijker' is afkomstig uit het kookboek...

Peen & Ui

Herman den Blijker & Jaap van Rijn

'Peen & Ui' is het ultieme boek over de oervaderlandse hutspot. Herman den Blijker kookt meer dan zestig bijzondere gerechten met peen en ui. Daarnaast... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Waardeer dit recept (37 stemmen)

Hutspot recept tips

Reacties op dit recept

  • LeendertHet spijt mij, maar als rechtgeaarde Leidenaar zeg ik: dit recept heeft niets met "onze" hutspot te maken. Er zitten zes ingrediënten teveel in en van wat er wel terecht in zit worden er twee onjuist behandeld (grove stukken).

    • NellyEr staat boven het recept 'Hutspot van Herman den Blijker', niet Hollandse of Leidse hutspot.

    reageren

  • nelIs dat dé echte Holandse hutspot?! Dit is een eigen verzinsel. Een lekker stuk klapstuk met peen en uien, dat is Hollands. Ik zou geen wijn in mijn hutspot doen, wel bij peertjes. Nee Herman, niet lekker voor een Hollands gezin.

    reageren

  • inekeHutspot is gewoon peen met uien, en niet van die nieuwerwetse dingen, het lijkt me helemaal niks, en ga het ook niet maken.

    reageren

  • SuzanneHeerlijk verrassende hutspot! Zeker de moeite waard om te proberen! Komt zeker boven de muffe hutspot waar ik bekend mee ben! Thnx!

    reageren

  • lidyIkzelf vind dat dit niks met de echte hollandse hutspot te maken heeft. Maar daarom kan het nog wel lekker zijn. Waar je maar van houdt.

    reageren

  • hennyIk heb mijn eigen recept lekker met klapstuk erin en gebraden rundvlees erbij en een kuiltje jus mmm.

    reageren

  • robertTja, toch jammer dat iemand die zich manifesteert met betrekking tot eten, zo zwicht voor de commercie. Het boekje is een triest werkje zonder culinaire meerwaarde. Jammer, zit echt niks verrassends bij. Kijk voor hutspot gewoon in het Margriet kookboek.

    • harryIk heb ook nog zo'n Libelle kookboek, is al 44 jaar oud. Geweldig, gebruik het nog steeds.

    reageren

  • FranzZal best lekker zijn, maar het is geen traditionele hutspot. Herman heeft kennelijk herrie in z'n kop.

    • AnnaHelemaal gelijk. De naam Hutspot is cultureel erfgoed. Daar moet je vanaf blijven. Als hijzelf een ander recept heeft waar o.a. peen en ui in zit (en nog veel meer) moet hij dat een andere naam geven en niet "Hutspot".

    • Mr. IncredibleZeg Anna, ik zou toch maar eens mijn neus uit je hutspot halen en je wat meer inlezen in erfgoed, vooral "cultureel erfgoed". Je zou nog kunnen discuseren of het "culinair erfgoed" is, maar volgens mij heeft Herman het hier over een eigen variant en niet de "klassieke" dus lekker doorgaan zo met die negatieve instelling :-)

    • MoniqueKijk eens op internet naar Vlaamse hutsepot, daar zitten minstens 3x zoveel ingrediënten in. Er is namelijk niets specifiek (cultureel) Hollands aan hutspot... Dit Den Blijker recept is een smakelijke variant op de standaard!

    reageren

  • MartineVolgens mij staat er hutspot van Herman den Blijker en niet de traditionele hutspot. Dus ik zou zeggen: eerst maken en proeven, dan pas oordelen.

    • MichelHutspot met spekjes, rundvlees en geroosterd varkensvlees, zo lekker...

    reageren

  • LisetteWat een gezeur zeg! Dit is een hutspot recept voor de zondag. Na een boswandeling met een goed glas wijn... heerlijk!

    reageren

  • KarenAls je niet van vernieuwende recepten houdt kun je misschien beter het oude Margriet kookboek erbij pakken. Je hoeft het niet te maken, maar ik vind het ook niet nodig om negatief te doen als een recept je niets lijkt. Smaken verschillen gelukkig nu eenmaal.

    reageren

  • RonHoe komen jullie er bij om een chef van zijn kaliber te bekritiseren. Koken met liefde is proeven en elke keer gerechten bedenken die net even iets anders zijn dan zoals "moe het dee" en die uit armoe gewoon wortels, uien en aardappels in de pan pleurden, schep zout, klaar. Wat doen jullie hier op deze site, je kan bij "Appie" zo kant en klaar stamppot uit zo'n geweldig bakkie kopen.

    • anjoBen het helemaal met je eens, heb al meerdere recepten van hem gemaakt. Geweldig lekker, nee geef mij maar wat verbetering op de oude recepten. Dank je Herman dat je deze met ons wil delen.

    reageren

  • MiriamIk heb 'm voor een groot buffet gemaakt. De smaak was raak maar hij leek wel lila... Meteen de belendende kaarsjes uitgeblazen. Alles was schoon op, dat dan weer wel. Dank je wel Herman.

    reageren

  • n.m.Wat een leuk recept. Zondagsmaaltje lijkt het me. Ik ga het zeker maken. Bedankt.

    reageren

  • AEcht een superlekkere stampot. Mijn kinderen zeiden: het lijkt wel of we in een restaurant zitten. En voor de traditionele stampotten heb je geen recept nodig, daarom is het hier zo leuk en leerzaam.

    reageren

  • BarbaraNou, Leendert, Nel en Ineke, probeer maar eens van het reguliere pad af te wijken! Het zal je niet spijten en je leert weer eens iets verfrissends aan je familieleden voor te schotelen; het zal je meer waardering opleveren... écht waar.

    reageren

  • StanleyWat nou Leidenaren en Hollandse (was het niet Spaans?) hutspotmakers. De Spanjaarden hadden geen tijd om te stampen. En Leidenaren enzo, wie denkt aan stampen als je al tijden honger hebt? Het vlees gewoon scheuren. Volgens mij is dit recept authentiek. Ga het beslist bereiden, dag kleffe hap.

    reageren

  • AadVolgens mij is alles wat je door elkaar stampt hutspot en ik dacht ook dat er toen in Leiden geen aardappels werden gebruikt omdat die er niet beschikbaar waren, daarom werden er pastinaken gebruik. Dus geloof ik dat die aardappel puristen ongelijk hebben. Ik bedank Herman voor zijn heerlijke variant.

    reageren

  • DickWat een gezeur over het feit dat dit niet de echte hutspot is. Heb deze hutspot gisteren gemaakt. Hij was overheerlijk. Voor ons geen ouderwetse hutspot meer.

    reageren

  • NicoWeer Culi Kul van Den Blijker. Ik snap veel maar dit is echt een vanachter het bureau bedacht recept als 'vulling voor zijn boek'.

    • RAls dit vulling voor zijn boek zou zijn, dan is het wel overheerlijke vulling. Ik heb het vorige week gemaakt en het is een culi-topper van de bovenste plank. Wel iets meer werk dan een klassieke hutspot, maar zeker de moeite waard!

    reageren

  • Barbara Ik heb mijn roots in Indonesia en van de totoks (de mensen uit Nederland) leerden wij hutspot maken; het smaakte heerlijk maar we "misten" iets. Dus wij doen er inderdaad knoflook bij, geenwijn maar heerlijke speklappen. In Nederland doen we (voor het gemak) nasikruiden toevoegen, heerlijk! Experimenteer eens!

    reageren

  • BarbaraWaarom niet eens een andere twist? Duidelijk hier veel mensen vanachter de geraniums mentaliteit. Sta eens open voor wat anders.

    reageren

  • arieBen benieuwd of degenen die zo positief zijn ook daadwerkelijk banaansjalotten hebben gebruikt. Ik vind ze nergens. Probeer het binnenkort wel met de voor hutsot bekende gewone "juin".

    • JohnBanaan sjalotten zijn gewoon bij de Jumbo verkrijgbaar, of bij een goede groenteboer.

    reageren

  • BarbaraLieve mensen, lees gewoon de recepten door; voeg er wat aan toe, laat er iets van weg... en geniet van het jou behaalde resultaat en als je disgenoten je gerecht roemen, nou dan maakt je hart een sprongetje en dáár doe je het toch ook voor? Juist leuk als iemand wat durft te experimenteren met smaken! Ik zeg er soms bij dat het een probeersel is en vraag of ze ook willen zeggen of ze het lekker vonden... anders staat het een volgende keer weer op tafel...

    reageren

  • wan"Wortel en ui à la Blijker" lijkt me meer geschikt!

    reageren

  • annieVoeg eens een klein potje bruine bonen aan de gewone hutspot toe, dat maakt hem voller van smaak.

    reageren

  • RitaHahaha mijnheer Den Blijker mag trots zijn op zijn recept, het heeft weer veel tongen los gemaakt!

    reageren

  • Barbara MetzZeer geamuseerd al die reacties gelezen; wat zijn er toch veel mopperkonten bij... Mijn hutspot: eerst de uitjes zachtjes fruiten met een theelepel suiker (ze branden dan niet aan); kook je de hele handel in een pan dan verspreidt zich een okselzweetlucht door je huis... Probeer eens nasigroenten erdoor, een smakelijke variatie. Eet smakelijk allemaal!

    reageren

  • JanineNee Herman, ga het ook niet maken, doe mij mijn eigen recept maar!

    reageren