Hutspot recepten

Hutspot

Hutspot

Volgens de geschiedenis werd er bij Leidens ontzet in 1574 hutspot gevonden in de kookpannen van de Spanjaarden die de stad belegerden. Op 3 oktober wordt Leidens ontzet nog steeds gevierd met het eten van hutspot en van haring met wittebrood. In de hutspot kwamen toen nog geen aardappels voor, maar pastinaken. De aardappel werd veel later uit Zuid-Amerika ingevoerd, om daarna zijn opmars als volksvoedsel te beginnen.

Hutspot met klapstuk

Was 500 g klapstuk, zet dit met 750 ml water met wat zout op en laat het vlees met het deksel op de pan op laag vuur ongeveer 1 uur koken. Voeg 1½ kg in kleine stukjes gesneden winterwortel, 1½ kg geschilde en in vieren gesneden aardappelen en 350 g in vieren gesneden uien toe en laat het geheel op laag vuur in 25-30 minuten vrijwel droog koken. Voeg tijdens het koken eventueel wat water toe om aanbranden te voorkomen, maar zorg ervoor dat de hutspot niet te vochtig wordt. Neem het klapstuk uit de pan, snijd dit in plakken. Roer de groenten door elkaar en breng deze op smaak met zout en peper. Leg de plakken klapstuk erbovenop.

Hutspot van ui, wortel, doperwtjes en kerrie

Schil 750 g aardappelen (afkokers). Snijd 250 g gepelde uien in ringen. Schil 250 g winterwortels en snijd ze in dunne plakken. Kook de aardappels gaar in water waaraan 1 groenten- of vleesbouillontablet is toegevoegd. Bak intussen in een koekenpan de uienringen in 25 g boter en 1 eetlepel zonnebloemolie in ongeveer 20 minuten zacht en glazig. Voeg na 10 minuten de wortelplakjes en 1-2 eetlepels kerriepoeder toe. Leg een deksel op de pan en bak de wortel op een laag vuur beetgaar. Doe op het laatste moment 1 klein pakje diepvriesdoperwten in de pan en laat ze ontdooien en warm worden. Schep het mengsel tijdens het bakken af en toe om. Breng het op smaak met zout en peper. Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Pureer met een stamper de aardappels. Voeg een scheutje kookvocht toe om een smeuïge puree te krijgen. Schep de kerriegroenten door de puree. Dien meteen op. Eet bij deze hutspot gebraden gehaktballetjes.

[ Bron: 'Wannée kookboek' ]

[ Beeld: Marc Venema | Shutterstock.com ]