Koolraap recepten

Koolraap

Koolraap

Een grote knol met een ruwe, groengele schil. Onder de schil zit smakelijk hard vruchtvlees met een oranjegele kleur. Koolraap is arm aan calorieën, maar rijk aan ijzer en vitamine C. De groente is verkrijgbaar in de maanden oktober tot maart. Let er bij aankoop op dat de koolraap stevig aanvoelt, dat hij geen beschadigde plekken heeft en dat hij helemaal droog is. Reken 250-300 gram als u de groente kookt. Voor koolraappuree is 150 gram per persoon voldoende.

Bewaren en schoonmaken

Bewaar koolraap op een koele, droge plaats, dan is hij enkele weken houdbaar. Snijd voor het schoonmaken eerst een dikke plak van het bovenste gedeelte af, dit is meestal houtachtig. Snijd de knol vervolgens in plakken en schil deze daarna. Was de plakken en snijd ze in reepjes, blokjes of ruitjes.

Koolraap recept met kerrie

Smelt 30 g boter in een pan en roer 1 eetlepel kerriepoeder en wat zout erdoor. Smoor 1 kg gekookte en in reepjes gesneden koolraap in deze kerrieboter gedurende 10 minuten. Schud ze tijdens het smoren af en toe om en voeg wat water toe als het geheel dreigt droog te koken. Variatietip: vervang de kerrie door een eetlepel in water geweekte boemboe nasi goreng. ¹)

[ Bron: 'Margriet Kookboek' | 'Wannée kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Neil Langan | Shutterstock.com ]