Hasselback-pastinaak met rozemarijn, olie en zout

 • 4 personen
 • 60 min
 • waardering 7,7
 • Bijgerecht
 • Overige keukens
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 80 ml olijfolie
 • 4 takjes rozemarijn
 • 6 tot 8 middelgrote pastinaken, gewassen (en eventuele worteltjes verwijderd)
 • 1 theelepel zoutvlokken

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Voeg de olijfolie en takjes rozemarijn toe aan de braadslee waarin je de pastinaak gaat roosteren. Zet in de oven en verwarm 5 minuten.

Leg intussen een hele, ongeschilde pastinaak op je snijplank, en leg twee eetstokjes aan weerszijden van de pastinaak. Maak nu met een scherp mes inkepingen in de bovenkant van de pastinaak, tot je lemmet de bovenkant van de eetstokjes raakt. Zorg ervoor dat je meer inkepinkjes maakt in het dikkere deel van de pastinaak dan in de dunnere punt, want zo gaart de pastinaak gelijkmatiger. Herhaal bij alle pastinaken.

Haal de takjes rozemarijn uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet de braadslede op zijn kant zodat alle olie zich onderin verzamelt. Wentel vervolgens één voor één de pastinaken in de olie en leg ze met hasselback-kant naar boven in de braadslede.

Rooster ze nu 40 tot 45 minuten, of tot het dikste deel van de pastinaken zacht is en draai ze ongeveer om de 15 minuten om zodat ze een gelijkmatig kleurtje krijgen.

Trek de blaadjes van de afgekoelde takjes rozemarijn en maal ze met een keukenmachine tot een ruw poeder of stamp ze in een vijzel. Voeg de helft van de zoutvlokken toe, maal en proef even. Voeg indien nodig meer zoutvlokken toe.

Leg de geroosterde pastinaken op een serveerschaal en besprenkel ze met wat van de olie uit de braadslee, bestrooi ze met het rozemarijnzout en serveer.

Extra benodigd

Keukenmachine of vijzel

Tip

Ik houd de pastinaak vast bij het puntje zodat hij een beetje heen en weer kan rollen terwijl ik met het mes tot op de eetstokjes snijd. Als je dat niet lukt, pak je de pastinaak gewoon bij het andere uiteinde vast. Hasselbacken kan met vrijwel ieder knolgewas, dus leef je uit. Vooral met aardappels is het een geweldige methode.

Opmerking

Hoewel pastinaken zich als wortels gedragen als ze geraspt of gehakt zijn, maakt roosteren ze beslist wat droger. Gelijkmatig garen is daarom een must. Door gebruik te maken van deze klassieke hasselback-techniek, verdeelt de hitte gelijkmatig. De accordeon-achtige lagen geven een opvallend mooi resultaat. Om het een beetje meer jeu te geven, trek je een olie van verse rozemarijn en van diezelfde rozemarijn maak je vervolgens een kruidig zoutgarnituur, zodat je gasten zich bijzonder verwend zullen voelen!

Kookboek

Het recept 'Hasselback-pastinaak met rozemarijn, olie en zout' is afkomstig uit het kookboek...

Een ode aan groenten

Alice Zaslavsky

Dit is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Pastinaak recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!