
Gefermenteerde tomaten
- 1 pot ingemaakte tomaten
- 15 min
- waardering 8,5
- Overig
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 500 g kerstomaten, bij voorkeur natuurlijk of biologisch geteeld
- 1 middelgrote rode ui
- 2-3 teentjes knoflook
- 1 bosje vers basilicum of 1 eetlepel andere gedroogde kruiden zoals Provençaalse kruiden
- 1 à 2 gedroogde chilipepertjes (voor een pittige variant)
- voor de zoutoplossing
- 25 g zout, bij voorkeur ongeraffineerd zout zoals Himalayazout of Keltisch zout (gebruik geen zout met jodium)
- 1 liter water, bij voorkeur gefilterd of gekookt water
Bereiden
Steriliseer je weckpot(ten) voordat je ze gebruikt. Dat kan door ze met een desinfecterende oplossing te reinigen of uit te koken, bijvoorbeeld door ze onder te dompelen in een pan met kokend water gedurende 5 minuten; vergeet de rubberen ring niet. Je kunt de potten ook in de hete oven zetten. Haal dan eerst de rubberen ring eraf en overgiet die daarna met kokend water, omdat het rubber de hoge temperatuur van de oven niet zal overleven (5 minuten op 180 °C is voldoende).
Maak de zoutoplossing. Kook het water en voeg het zout toe. Als je geen tijd hebt om te wachten tot het korrelige zeezout of Himalayazout is opgelost in het warme gekookte water, kun je eventueel 25 g zout oplossen in 250 ml kokend water en de rest aanlengen met (750 ml) koud water, zodat je de zoutoplossing onmiddellijk kunt gebruiken. Je zult namelijk nooit kokende of warme zoutoplossing over je rauwe groenten gieten.
Was de kerstomaten in lauw water en verwijder vuildeeltjes. Pel de ui en knoflook. Snijd de rode ui in kwarten. Pluk de blaadjes basilicum van de plant. Als je een pittige variant wilt maken, voeg dan de chilipepertjes toe, in stukjes gesneden.
Leg op de bodem van de weckpot eerst het vers basilicum (of de gedroogde kruiden) en eventueel de chilipepertjes, wanneer je een pittige variant wilt. Vul de pot verder met de kerstomaten, de rode ui en de knoflook. Druk de groenten voorzichtig aan zodat er zo min mogelijk lucht tussen zit, maar zorg ervoor dat je de groenten niet beschadigt. Zet de pot in de gootsteen en giet de afgekoelde zoutoplossing over de groenten, zodat ze volledig onder de vloeistof staan. Het is belangrijk dat de vloeistof overloopt, zodat de groenten volledig onder water blijven. Sluit de weckpot stevig af. Je zult merken dat er wat zoutoplossing uit de pot vloeit, wat een goed teken is! Het fermentatieproces kan nu beginnen.
Zet de weckpot in een soepkom op het aanrecht van je keuken, op een plek waar de temperatuur tussen 18 en 22 °C ligt. Laat de tomaten 7 dagen fermenteren. Tijdens het fermenteren zal er CO2 vrijkomen, wat kan zorgen voor het lekken van vloeistof uit de pot. Maak de weckpot en de soepkom regelmatig schoon met koud water. Na 7 dagen zijn de tomaten klaar. Zet de weckpot in de koelkast om de fermentatie te vertragen of te stoppen. Gefermenteerde tomaten kunnen tot 8 weken in de koelkast bewaard worden.
Bij het eten zullen de gefermenteerde tomaten licht bruisen in je mond. Deze probiotica-bommetjes kunnen zo uit de pot gegeten worden, maar je kunt ze ook toevoegen aan salades, op zuurdesembrood, als bijgerecht, of in diverse gerechten zoals tomaat-mozzarella, stoofpotjes, pasta's of pizza's. Door de fermentatie bevatten ze melkzuurbacteriën, die goed zijn voor je darmgezondheid.
Het sap van de gefermenteerde tomaten kun je ook gebruiken om je soepen lekker fris en zuur te maken, of als basis voor een vinaigrettesaus.
Extra benodigd
Weckpot
Kookboek
Het recept 'Gefermenteerde tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Fermentista
Marta & Joanna Klejman
In 'Fermentista' delen Marta en Joanna Klejman graag hun kennis over de kunst en voordelen van fermenteren. Ze leggen de basisrecepten helder en duidelijk uit, zodat iedereen er direct mee aan de slag kan. Daarnaast presenteren ze... lees verder
© Uitgeverij Lannoo