Tomaten recepten

Zie ook

Tomaten

Tomaten

Er zijn verschillende soorten tomaten te koop, waaronder vleestomaten, pruimtomaten (pomodori) en de kleine kerstomaatjes. Hoe rijper de tomaat, hoe beter de smaak. Tomaten worden, rauw, gekookt en gebakken gegeten en vaak in een saus verwerkt. Verwijder voor het ontvellen van tomaten het kroontje en snijd de tomaat aan de onderkant met een scherp mesje kruislings in. Leg de tomaten ongeveer 15 seconden in kokendheet water. Haal ze uit het water en trek met een mesje het velletje van de tomaat. ¹)

Kerstomaten

Bestaan in verschillende maten, maar zijn in essentie klein. Sommige zijn rood, anderen geel, en je hebt ze ook peervormig. Ze zijn lekker in salades, maar ook geschikt om door stoofschotels en pastasauzen te doen. ²)

Roma tomaten

Ze worden ook wel pommodori of pruimtomaat genoemd en op grote schaal commercieel ingeblikt of gedroogd. Ze bevatten weinig pitjes en hebben vrij droog vruchtvlees, wat ze ideaal maakt voor sauzen en puree. ²)

Vleestomaten

Grote tomaten die glad en rond, maar ook onregelmatig en gerimpeld kunnen zijn. Vanwege de maat zeer geschikt om te vullen of in salades te verwerken. ²)

Zongedroogde en halfgedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten worden gehalveerd en met zout bestrooid in de zon te drogen gelegd. Ze zijn ook in potjes verkrijgbaar Ze zijn dan geweekt in een mengsel van azijn en water, uitgelekt, gedroogd en in, soms geparfumeerde, olijfolie ingemaakt. Halfgedroogde tomaten zijn gedeeltelijk gedroogd in een droogruimte. Om halfgedroogde tomaten langer te kunnen bewaren moeten ze in olie ingemaakt worden. ²)

Tomaten bewaren

Tomaten kunnen circa tien dagen bewaard worden tussen 9 en 13 °C, dus niet in de koelkast! Onrijpe tomaten rijpen in 1-2 dagen bij kamertemperatuur. Bewaar tomaten niet bij komkommers en aubergines, omdat tomaten ethyleengas afgeven dat deze groenten sneller doet verouderen. ³)

Lycopeen

Lang koken komt de voedingswaarde van veel groenten niet ten goede. Tomaten worden er echter alleen maar gezonder door! Door het snijden en verhitten van tomaten kan het lichaam eenvoudiger en meer van het antioxidant lycopeen opnemen. Aan lycopeen worden diverse gezondheids- effecten toegeschreven: een ontstekingsremmende werking bij hartziekten, een preventieve werking bij bepaalde vormen van kanker, bescherming tegen de oogziekte macula-degeneratie en bescherming tegen botontkalking.

[ Bron: 'Wannée' ¹) | 'Het grote kookboek' ²) | 'Margriet kookboek' ³) | redactie ]

[ Beeld: kiboka | Shutterstock.com ]