Zuurkool-bonenstoof

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde borlottibonen, 1 nacht in water geweekt
  • 2 laurierbladeren
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 30 ml extra vergine olijfolie
  • 200 g pancetta, in dobbelsteentjes
  • 450 g zuurkool, eventueel onder koud water afgespoeld
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 3 middelgrote aardappels, geschild en in grote stukken
  • crostini, voor erbij

Bereiden

Giet de bonen af, spoel af en doe in een pan met de laurier, 2 teentjes knoflook en 1,3 liter water. Breng aan de kook en laat 1 uur à 1 uur en 15 minuten zachtjes koken, tot de bonen gaar zijn.

Verwarm na 30 minuten de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Bak hierin zachtjes de andere 2 teentjes knoflook en de pancetta. Voeg na 5 minuten de zuurkool en het karwijzaad toe en fruit even mee. Doe de aardappels erbij. Giet er warm water bij zodat het net onderstaat, doe een deksel op de pan en laat 30 minuten stoven.

Kijk tegen die tijd of de bonen gaar zijn. Haal een derde van de bonen uit de pan en pureer in de keukenmachine of met een staafmixer. Doe de bonen, hun kookvocht en bonenpuree bij de zuurkool in de andere pan. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat nog 10 minuten stoven. Doe er wat water bij als het te dik is.

Serveer met crostini.

Extra benodigd

Keukenmachine of staafmixer

Opmerking

In dit gerecht, vooral geliefd in Trieste, komt de invloed van het nabijgelegen Oostenrijk naar voren. Crauti, het Italiaanse woord voor zuurkool, wordt gestoofd met bonen, aardappels, spek en karwijzaad. Een echt gerecht voor de winter. De volgende dag is het nog lekkerder.

Kookboek

Het recept 'Zuurkool-bonenstoof' is afkomstig uit het kookboek...

De bijbel van de Italiaanse keuken

Maud Moody, Nina Bogaerts & Leonardo Pacenti

In 'De bijbel van de Italiaanse keuken' laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti - van restaurant Toscanini in Amsterdam - de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zuurkool recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!