Chutney recepten

Zie ook

Chutney

Chutney

Zoetzuur bijgerecht van vruchten of groenten (of allebei), die met azijn, suiker en kruiden tot jam zijn gekookt. Chutney komt uit de Indiase culinaire traditie: de naam is afgeleid van het Hindoestaanse woord 'chatni' ('sterke kruiden'). In werkelijkheid is het net als pickles een typisch Engelse specialiteit uit het koloniale tijdperk. Chutney kan van allerlei exotische en minder exotische vruchten en groenten gemaakt zijn (mango, kokos, ananas, aubergine, tomaat, ui, meloen, druiven, kersen, appels enzovoort). Het gerecht heeft een grovere of fijnere structuur, is dik vloeibaar en flink gekruid. Het wordt gekookt, in glazen potten gedaan en als bijgerecht of condiment gebruikt, vooral bij koude gerechten (kip, vlees, ham en resten gekookt vlees).

Chutney recept

Snijd ¼ paprika in blokjes van 3 mm. Schil 1 peer, 1 appel (granny smith) en 1 ananas en snijd ze in blokjes van 5 mm. Schil 30 g gemberwortel en hak hem fijn. Breng in een steelpan 2 eetlepels rijstazijn met 2 eetlepels bruine rietsuiker aan de kook. Voeg de paprika, vruchten, 1 lepel rozijnen en 5 komijnzaadjes toe. Laat alles 15 minuten flink koken en haal de pan van het vuur. Doe de chutney in schone glazen potten en bewaar in de koelkast.

Tip voor het maken van chutney

[1] De azijn moet een zuurgehalte van minstens 5% hebben. Witte azijn zorgt voor een lichte smaak, rode azijn voor een volle smaak. [2] Gebruik geen gereedschap van metaal of metalen schroefdeksels, omdat deze de smaak van chutney nadelig kunnen beïnvloeden. Gebruik uitsluitend roestvrijstalen of puntgave emaille pannen. [3] Gebruik bruine suiker of rietsuiker om een volle smaak te verkrijgen, of een mengsel van kristalsuiker en stroop. [4] Gebruik geen gemalen specerijen, omdat deze de chutney troebel maken. Kneus hele specerijen, bind ze in een kaasdoek en kook ze met de chutney mee. [5] Kook fruit of groenten met taaie vezels eerst in weinig water in een gesloten pan voor u de overige ingrediënten toevoegt. [6] Controleer of de chutney klaar is om in potten te doen door een houten lepel door de chutney te trekken. Als er geen vocht meer in de getrokken geul komt, is hij klaar. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Tatiana Vorona | Shutterstock.com ]