Pasteitje met kippenragout

  • 10 pasteitjes
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 pak diepvriesbladerdeeg (vierkantjes)
  • 1 ei
  • 1 grote witte ui
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 ml lichte sherry (of witte wijn)
  • 1½ liter (zelfgemaakte) kippenbouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 40 ml madera
  • geplukt vlees van 1 soepkip
  • eventueel wat gebakken champignons

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Snijd de vierkante plakjes bladerdeeg in vieren. Prik er met een vork gelijkmatig kleine gaatjes in. Kluts een eitje los en voeg er een klein scheutje water aan toe.

Smeer de vierkantjes in met wat ei en plak dan vier plakjes op elkaar. Leg de vierkante pasteibakjes op de bakplaat en bak ze circa 15 minuten in de voorverwarmde oven. Als ze bruin gekleurd zijn en aan de onderkant droog aanvoelen, zijn ze gaar. Haal de pasteibakjes uit de oven. Laat ze afkoelen en druk dan met je duim een gat in het midden. Je mag natuurlijk ook ambachtelijke bakjes van de bakker gebruiken.

Pel en snipper voor de kippenragout een witte ui zeer fijn. Verwarm in een pan wat boter en fruit de ui circa 1 minuut. Voeg dan de bloem toe en roer goed met een houten lepel. Voeg de overige boter toe en maak een roux. Blus het geheel af met de sherry of wijn. Je zult zien dat het vocht supersnel door de roux wordt opgenomen, blijf goed roeren zodat de roux niet aan de bodem kleeft. Voeg nu scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe en blijf goed roeren, voeg pas een nieuw scheutje toe als alle klontjes zijn opgelost. Gebruik eventueel een garde. Kook de ragout goed door, je wilt niet dat die een ongare 'bloemsmaak' heeft. Voeg wat peper, zout, een eetlepel fijne mosterd en de madera toe.

Als de ragout de juiste dikte heeft, kun je het kippenvlees en eventueel wat gebakken champignons toevoegen.

Vul voor het serveren een pasteibakje met net iets te veel ragout. Dat is het allerlekkerst!

Extra benodigd

Bakpapier

Kookboek

Het recept 'Pasteitje met kippenragout' is afkomstig uit het kookboek...

Estée kookt

Estée Strooker

In 'Estée kookt' laat chef-kok Estée Strooker zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf... lees verder

© Het Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!