Kip met champignons in crème fraîche

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 kip van 1¼ kg, in stukken
  • olie
  • klontje boter
  • 400 g champignons, in plakjes
  • 3½ eetlepel calvados
  • 500 ml dikke crème fraîche

Bereiden

Bestrooi de stukken kip met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie en de boter in een braadpan. Bak de stukken kip rondom bruin. Keer regelmatig om. Voeg 2 eetlepels water toe en dek de pan af. Braad de kip ca. 15 minuten op matig vuur.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de champignons enkele minuten.

Haal de stukken kip uit de pan wanneer ze gaar zijn. (Prik daartoe met een scherpe vleespen diep in de stukken kip. Wanneer de vleessappen helder zijn, is de kip gaar.)

Verwarm de calvados in een kleine pan, schenk over de kip en flambeer snel. Doe de crème fraîche in de braadpan en verwarm al roerend op matig vuur. Schep de kip terug in de braadpan, voeg de champignons toe, strooi er peper over en meng goed. Serveer de kip direct uit de pan.

Kookboek

Het recept 'Kip met champignons in crème fraîche' is afkomstig uit het kookboek...

Melk, yoghurt & room

Laurence & Gilles Laurendon

Maak met melk, room, kwark, yoghurt zowel traditionele als verrassende gerechten. De recepten in dit boek zijn zoet én hartig, zoals: roerei met Parmezaanse... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (50 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • HannyHeel lekker, ik heb het met kipfilet gedaan. Anders vind ik het zo een geklieder met een hele kip.

    reageren

  • hennyHanny, gaat de kip dan niet droog worden?

    reageren

  • hansVoor het flamberen even de afzuigkap uit doen....

    reageren

  • AnnekeWaar moet ik die kip dan in flamberen, op een bord of zo? Je kan ook dij-filet nemen i.p.v. stukken kip, dan heb je toch mals vlees.

    reageren

  • EstherHenny, dan pas je de bereidingstijd gewoon aan.

    reageren

  • AstridKan je ook iets anders dan calvados toevoegen?

    reageren

  • GerardDit lijkt veel op een recept dat ik al vaak bereid, kipfilet in basilicum roomsaus. In plaats van calvados kan je het ook met witte wijn doen. De basilicum kan vers zijn of gedroogd, maakt niet uit.

    • carlaGeeft witte wijn ook een 'flambeer-reactie" en hoe belangrijk is dat voor de smaak van dit recept?

    • redactie okoko receptenWitte wijn is niet geschikt om mee te flamberen. Het alcoholpercentage van de drank moet minimaal een procent of 30 zijn.

    reageren

  • MartinVoor het flamberen de pan van onder de dampkap wegnemen! De vlam kan immers vrij hoog uit de pan slaan en het vet van de dampkap in brand zetten. Mvg

    reageren

  • MarianneLekker!!!!! Alleen heb ik nooit Calvados in huis.... zonder ook lekker? Vast wel! :-)

    reageren