Snelle stoofschotel met kip

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 4-6 kippendijen of -poten, of iets van beide (van weidekippen)
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine of uitgesmolten kippenvet of ghee
  • 2 uien, grof gesneden in stukjes of plakjes
  • 5 teentjes knoflook, in de lengte in dunne plakjes gesneden
  • enkele takjes verse tijm of verse oregano
  • 1 vers laurierblad
  • 300-400 ml kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 g

Bereiden

Is het net gekochte kippenvlees verpakt in een plastic zak, pak het dan losjes opnieuw in vetvrij papier in en leg het in de koelkast. Wrijf het de avond voordat je het gaat braden in met zwarte peper en zout.

Verhit de olijfolie, het kippenvet of de ghee op middelhoog vuur in een zware braadpan die groot genoeg is voor het kippenvlees in één laag. Leg zodra de pan heet is maar nog niet walmt, 2 of 3 stukken kip met het vel omlaag in de pan. Draai het vuur iets lager en laat het kippenvlees zo'n 8-10 minuten dichtschroeien en braden. Keer het om en schroei het weer 5 minuten. Leg het met een schuimspaan in een schaal om de vleessappen op te vangen. Herhaal dit proces met de rest van het vlees.

Laat de pan op het vuur staan en bak de uien circa 4-5 minuten tot ze een beetje zacht beginnen te worden. Voeg dan de knoflook, de tijm en het laurierblad toe en laat ze 1-2 minuten meebakken.

Verwarm intussen de kippenbouillon in een aparte pan.

Giet de tomaten bij de uien en roer ze rond in de pan. Schraap daarbij meteen eventuele stukjes vlees of ui los van de bodem. Voeg een flinke snuf zout toe. Laat de tomaten circa 5 minuten borrelen en leg dan stuk voor stuk het kippenvlees in één laag in de pan, met het bruine vel naar boven. Giet al het opgevangen vleessap erbij.

Voeg zoveel kippenbouillon toe dat het vlees deels maar niet helemaal met vocht is bedekt. Breng het geheel aan het kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het 45-50 minuten zachtjes sudderen of zet het in de oven op 160 °C. Daarna is het gerecht klaar om op te dienen.

Opmerking

'Als gevolg van onze algemene en werkelijk bizarre obsessie voor kipfilet zijn enkele van de lekkerste onderdelen van de kip - de poten en de dijen - goedkoop. Dit staat in scherp contrast met de voedingswaarde, want de beste voeding bevindt zich juist in de combinatie van het bruine spiervlees, de botten, het merg en de bindweefsels - kortom, in de ledematen van de kip. Veel traditionele culturen laten het borstvlees bijna geheel links liggen en kiezen voor het sappige bruine vlees. Op het merg uit de gebroken botten zuigen, op het kraakbeen kauwen en de gewrichten afknagen gelden als een bijzondere traktatie. Het maken van dit gerecht neemt circa een uur in beslag. Dien het op met aardappelpuree of gekookte aardappels om de simpele, maar heerlijke saus mee op te nemen. Overgebleven saus vormt met pasta nog een maaltijd.' - Nick Barnard

Kookboek

Het recept 'Snelle stoofschotel met kip' is afkomstig uit het kookboek...

Eat Right

Nick Barnard

'Eat Right' is een moderne kijk op de traditionele benadering van voeding. Meer dan 100 heerlijke en toegankelijke recepten, en volop eenvoudige technieken... lees verder

© Unieboek | Het Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Kippenbouten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!