Chocolademelk recepten

Chocolademelk

Chocolademelk

Koude of warme drank die wordt verkregen door chocolade of cacao met water of melk aan te lengen. De Azteken maakten al een mousserende drank van geroosterde cacaobonen en brachten er bepaalde gerechten mee op smaak. Ze maakten toen ook 'xocolatl' met gegrilleerde en gestampte cacao, maniokmeel en diverse specerijen. Daaraan voegden ze later ook honing, kaneel en soms amber en muskus toe. De consumptie ervan was voorbehouden aan de hogere kringen, maar de Spaanse ontdekkingsreizigers konden deze dikke, bittere drank niet erg waarderen. De jezuïeten verbeterden het exotische recept echter door de toevoeging van suiker, en zo kwam het in Europa terecht.

Ouderwetse chocolademelk

Hak 125 g pure chocolade met 67% cacaobestanddelen fijn en doe het in een kom. Breng 500 ml mineraalwater in een pan met 50 g fijne kristalsuiker aan de kook. Voeg 25 g cacaopoeder toe en roer krachtig. Breng het opnieuw aan de kook en haal de pan van het vuur. Giet het mengsel in drie keer bij de fijnhakte chocolade. Roer zachtjes met een houten lepel en beschrijf vanuit het midden steeds grotere concentrische cirkels. Houd er 5 minuten een staafmixer in. Giet de warme chocolademelk in 4 kopjes en dien ze op.

Warme chocolademelk met rum

Vermeng 40 g cacao met 100 g suiker en roer dit mengsel met 100 ml volle melk tot een glad papje. Breng 800 ml melk aan de kook en voeg al roerende het cacaomengsel toe. Blijf roeren tot de cacao en suiker zijn opgelost. Roer 100 ml rum erdoor. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | redactie ¹) ]

[ Beeld: Milarka | Shutterstock.com ]