Polenta met paddenstoelen

  • 20 lepels
  • 30 min
  • waardering 7,6
  • Hapje
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 40 g gedroogde boleten (cèpes)
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes geschaafd
  • 1 takje peterselie, fijngehakt
  • olijfolie
  • 1 glas groentenbouillon (of water)
  • 100 g snelkookpolenta
  • 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 200 g stevige champignons, in plakjes
  • 2 eetlepels witte-truffelpuree of 2 theelepels witte-truffelolie
  • 20 g gesmolten boter
  • geschaafde Parmezaanse kaas

Bereiden

Laat de gedroogde boleten 20 minuten weken in een kom lauw water. Laat de boleten daarna uitlekken.

Hak de boleten fijn en bak ze dan samen met de knoflook en de peterselie een paar minuten in twee eetlepels olijfolie. Laat alles ca. 10 minuten op laag vuur en voeg beetje voor beetje wat groentenbouillon (of water) toe. Breng op smaak met wat zout.

Giet de polenta in 300 ml kokend, gezouten water en laat 1 tot 2 minuten koken (of volg de aanwijzingen op de verpakking). Voeg als de polenta te compact is nog wat kokend water toe.

Meng de helft van de boleten en de Parmezaanse kaas door de polenta. Schep het mengsel in een bakblik en strijk de polenta uit tot een laag van 2 cm dik. Laat de polenta afkoelen en snijd hem dan in blokjes.

Bak voor de saus de plakjes champignon met de rest van de boleten een paar minuten in een beetje olijfolie in een koekenpan. Breng op smaak met zout en peper.

Meng de paddenstoelen en giet er wat groentenbouillon (of water) bij, zodat je een dikke saus krijgt. Meng er de truffelpuree of truffelolie door. Breng zo nodig verder op smaak.

Leg vlak voor het serveren de blokjes polenta op een met bakpapier bekleed bakblik. Kwast de blokjes polenta in met gesmolten boter en bak ze daarna ca. 10 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven.

Schep een beetje saus op de lepels. Leg er dan een blokje polenta met boleten op en garneer met wat geschaafde Parmezaanse kaas. Dien de lepels lauw op.

Kookboek

Het recept 'Polenta met paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...

Amuse Italiano

Laura Zavan

Een boek vol recepten voor heerlijke buffetten of verrassende Italiaanse hapjes met smake-lijke mozzarella, basilicum, paprika, aubergine, gezouten kappertjes... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Polenta recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!