Gefrituurde tofu met knoflook-sesamsaus

  • 18 stuks
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hapje
  • Chinees
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g zachte geperste tofu
  • 50 g tapiocazetmeel
  • olie om in te frituren
  • fijngehakte koriander
  • voor de knoflook-sesamsaus
  • 1½ eetlepel oestersaus
  • 1½ eetlepel lichte sojasaus
  • 1½ eetlepel sesamolie
  • 1 grote teen knoflook, fijngeraspt
  • 1 eetlepel geroosterde witte sesamzaadjes
  • 1 mespuntje kristalsuiker
  • rode chili (optioneel)

Bereiden

Halveer de tofu in de lengte in twee plakken. Leg wat keukenpapier op een dienblad of een bord. Leg de stukken tofu op het keukenpapier. Leg er een dienblad bovenop en leg er wat gewicht op om het water uit de tofu te persen. Laat 30 minuten staan op kamertemperatuur.

Hak eventueel een gewenste hoeveelheid rode chili fijn en meng dit met alle ingrediënten voor de saus. Laat het ten minste 10 minuten staan.

Snijd de tofu in 18 blokjes van ca. 1½ x 2½ cm.

Strooi er tapiocazetmeel over. Zorg dat alle kanten bedekt zijn. Laat het 3 tot 4 minuten staan totdat het zetmeel aan de tofu hecht.

Verhit de olie tot 180 °C. Bak de stukjes tofu in porties ca. 2½ minuut, terwijl je regelmatig een beetje roert zodat de tofu niet aan elkaar plakt.

Als je alles een keer hebt gefrituurd verhoog je de temperatuur van de frituurolie tot ca. 200 °C. Bak alle stukjes nog een keer ca. 1 minuut in porties tot ze licht goudbruin zijn.

Serveer direct met de saus.

Tip

Houd er rekening mee dat tapiocazetmeel ook na het frituren wit blijft. Daardoor is het moeilijk aan de kleur te zien of de tofu klaar is. Kras of tik daarom op een van de blokjes om te zien hoe krokant ze zijn.

Opmerking

Ik ben dol op tofu en natuurlijk ook op gefrituurde tofu! Verschillende soorten tofu zoals zoete tofupudding, gestoofde tofu, gefermenteerde (stinky) tofu en gefrituurde tofu zijn erg populair streetfood in Taiwan. Het is voor dit gerecht het beste om een iets zachtere variant te gebruiken. Dan krijg je een lichte, krokante tofu die romig is vanbinnen.

Kookboek

Het recept 'Gefrituurde tofu met knoflook-sesamsaus' is afkomstig uit het kookboek...

Dim Sum & Dumplings

Karin Lei

Wie houdt er nu niet van dim sum en dumplings? Karin Lei is letterlijk opgevoed tussen de diverse dim sum en dumplings door haar Taiwanese en Chinese horeca-ouders en laat met 'Dim Sum & Dumplings' zien dat zelf maken echt loont... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Tofu recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!