Krokant gebakken tofu in een pittige, zure saus

  • 2 personen
  • 20 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Chinees
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 225 g stevige tofu, in blokjes van 2 cm
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 theelepel sesamolie
  • voor de saus
  • 2 eetlepels Chinese rijstwijn
  • 1½ eetlepel donkere sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 160 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels chilibonensaus (doubanjiang, o.a. toko)
  • ½ theelepel witte peper
  • 2 theelepels suiker

Bereiden

Maak de wok met keukenpapier goed droog voordat je begint. Verhit de wok op laag tot middelhoog vuur, voeg de sesamzaadjes toe en rooster ze 2 tot 3 minuten, tot de zaadjes goudbruin zijn. Schep ze op een bord en laat afkoelen.

Verhit de arachideolie in de wok op middelhoog vuur en bak hierin de tofu in 2 tot 3 minuten aan alle kanten goudbruin. De tofu moet vanbuiten krokant maar vanbinnen nog zacht zijn. Laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.

Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan de wok op middelhoog vuur. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken. Roer de tofu door de saus en wacht tot deze warm is.

Schep het gerecht in een serveerschaal, strooi de lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes erover en besprenkel met de sesamolie. Serveer heet.

Opmerking

'Chinees eten wordt van oudsher ingedeeld in vijf smaken: zout, pittig, zuur, zoet en bitter. Er is een spreekwoord dat zegt: 'Men moet leren om de smaken op harmonieuze wijze met elkaar te combineren om de Chinese kookkunst echt te beheersen.' Deze krokante tofu in een scherpe, pittige saus is een snel en simpel gerecht waar je smaakpapillen van gaan zingen.' - Kwoklyn Wan

Kookboek

Het recept 'Krokant gebakken tofu in een pittige, zure saus' is afkomstig uit het kookboek...

Chinese Takeaway

Kwoklyn Wan

Kwoklyn Wan deelt in 'Chinese Takeaway' meer dan 70 favoriete gerechten. Van supersnelle gerechten doordeweeks tot en met een spectaculaire rijsttafel voor zes personen of meer in het weekend; met 'Chinese Takeaway' haal je de beste afhaalchinees in huis!... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Tofu recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!