Blini recepten

Zie ook

Blini

Blini

Klein, doorgaans dik, hartig pannenkoekje, gebakken van een gerezen beslag van tarwe en boekweit. In de Russische keuken worden blini's met zure room en gesmolten boter opgediend bij hors-d'oeuvres, kaviaar of gerookte vis. Ze worden gebakken in speciale kleine pannetjes met een dikke bodem, een hoge rand en een doorsnee van 12-15 cm. Er bestaand veel variaties op het basisrecept: met rijstbloem of met een mengsel van rijstbloem en gerstbloem, met hardgekookte eieren dooor het beslag, met griesmeel en melk in plaats van boekweit en water of met gepureerde worteltjes door het beslag.

Blini's op z'n Frans

Meng 20 g bakkersgist, 50 g gezeefde bloem en 500 ml melk en laat dit beslag 20 minuten op een lauwe plaats rijzen. Voeg 250 g gezeefde bloem, 4 eierdooiers, 300 ml lauwe melk en een flinke snuf zout toe. Meng goed maar zonder dat het een gladde massa wordt. Voeg op het laatste moment 4 stijfgeklopte eiwitten en 100 ml stijfgeklopte slagroom toe. Laat het beslag 1 uur rusten en bak er in de blinipan met boter dikke, kleine blini's van.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronimique' ]

[ Beeld: Helena Zolotuhina | Shutterstock.com ]