Pannenkoeken recepten

Zie ook

Pannenkoeken

Pannenkoeken

Hartig of zoet gerecht, eigenlijk een iets dikker gebakken flensje, al dan niet gevuld met een gehaktmengsel, puree of crème. De Franse term 'pannequet' is ontleend aan het woord 'pannenkoek'. Het gerecht wordt met diverse vullingen of toevoegingen als een simpele maaltijd of snack gegeten. In de Franse keuken wordt een pannenkoekje opgediend als voorgerecht, tussengerecht, garnituur in soep of zoet nagerecht. Een Franse pannequet wordt als regel met de gekozen vulling bedekt en daarna opgerold of in vieren gevouwen gegratineerd of onder de grill geglaceerd (soms ook gepaneerd en gefrituurd).

Pannenkoeken recept (basis)

Vermeng 250 g zelfrijzend bakmeel met 1 theelepel zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Breek hierin 1 ei en schenk er 225 ml melk bij. Roer er van het midden uit een glad beslag van en verdum dit als roerend met nog eens 225 ml melk. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Schenk met een pollepel zo veel beslag in de pan dat de bodem net bedekt is. Bak de pannenkoek tot de bovenkant droog is. Keer hem met behulp van een pannenkoekmes om en bak ook de andere kant goudbruin. Leg de pannenkoek op een voorverwarmd bord. Bak vervolgens de andere pannenkoeken en stapel ze op elkaar. ¹)

Pannenkoeken met kaas

Maak 3 dikke pannenkoeken en 300 ml dikke bechamelsaus met 100 g geraspte gruyère of Parmezaanse kaas. Vul elke pannenkoek met saus. Vouw de pannenkoeken in vieren en leg ze in een beboterde ovenschaal. Bak vers broodkruim of paneermeel in boter en zet het 3-4 minuten onder de grill of 10 minuten in een tot 250 °C verhitte oven. Bestrooi de pannenkoeken met dit kruim.

Pannenkoeken met abrikozen

Maak 8 zoete, dikke pannenkoeken en 12 eetlepels banketbakkersroom met rum. Voeg rijpe abrikozen of abrikozen uit blik (ontpit en in stukjes) en 75 g gepelde, grof gehakte amandelen toe. Vul elke pannenkoek met dit mengsel en rol ze op. Leg ze op een beboterde ovenschaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Zet ze 8-10 minuten in een tot 275 °C verhitte oven en dien ze gloeiend heet op.

Amerikaanse pannenkoeken (pancakes)

Zeef 100 g bloem, 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels zuiker en ½ theelepel zout in een kom. Klop 100 ml melk met 2 eetlepels gesmolten boter en 1 ei en roer het bloemmengsel in gedeelten erdoor tot een glad beslag ontstaat. Bestrijk een koekenpan met dikke bodem met boter. Schep 2-3 eetlepels beslag in de pan en bak hiervan een kleine pannenkoek. Serveer de pannenkoeken met gesmolten boter of ahornsiroop, jam of stroop, of geef er gebakken bacon of ham bij. ²)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Margriet kookboek' ¹) | 'Wannée kookboek' ²) ]

[ Beeld: Sara Winter | Shutterstock.com ]