Chicago-style deep dish pizza

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Amerikaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g spekblokjes
  • 1 eetlepel zwarte balsamicoazijn
  • 350 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 theelepels Italiaanse kruidenmix
  • 30 g parmezaansekaaspoeder
  • 100 g geraspte mozzarella
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 g pepperoni, in plakjes
  • voor het deeg
  • 400 g bloem + extra om te bestuiven
  • 25 g maïsmeel
  • 30 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels droge gist
  • ½ theelepel suiker
  • 9 g zout

Bereiden

Meng alle ingrediënten voor het deeg met 250 ml lauwwarm water in de kom van de standmixer en mix kort tot het goed gemengd is. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 12 uur rijzen in de koelkast.

Steek de barbecue aan, maak een indirecte opstelling met het hitteschild en rvs-rooster en verwarm tot 180 °C. Zet de Dutch oven op het rooster om voor te verwarmen.

Verhit de helft van de olijfolie in de Dutch oven en fruit de knoflook en ui 5 minuten. Voeg de spekblokjes toe en bak 3 minuten mee. Voeg de balsamicoazijn, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe en laat de saus indikken.

Haal de Dutch oven van het rooster en plaats de pizzasteen in de barbecue. Verhoog de temperatuur tot 220 °C.

Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van 32 cm doorsnede.

Vet de skillet of taartvorm in met de overige olijfolie en bestrooi met het parmezaansekaaspoeder. Leg het deeg in de pan of vorm en duw goed tegen de bodem en randen aan.

Beleg de bodem met de mozzarella en Parmezaanse kaas en schenk de tomatensaus erover. Verdeel de pepperoni over de saus. Zet de pan of vorm op de pizzasteen en bak 20 tot 25 minuten, of tot het deeg gaar is.

Snijd de pizza in punten.

Extra benodigd

Standmixer met deeghaak, hitteschild, rvs-rooster, Dutch oven, skillet of stevige taartvorm van 28 cm Ø, pizzasteen

Tip

Kneed het deeg niet te lang, je wilt geen stevig glutennetwerk. Laat het deeg eventueel 1 dag rijzen in de koelkast.

Kookboek

Het recept 'Chicago-style deep dish pizza' is afkomstig uit het kookboek...

Het Ultieme Streetfoodboek

Zowie Tak

Met 'Het Ultieme Streetfoodboek' ga jij als barbecuefanaat de uitdaging aan om allerlei lekkere streetfoodgerechten op tafel te zetten. Of dat nu de klassieke hotdog met coleslaw uit de Verenigde Staten is of Vietnamese... lees verder

© Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Sven ter Heide

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!