Pizza calzone met andijvie en ansjovis

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7,2
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist
  • 50 g reuzel
  • 1 kg andijvie, in smalle reepjes
  • 1 teentje knoflook, gekneusd
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 150 g zwarte olijven, zonder pit, in ringetjes
  • 150 g ansjovis, in stukjes
  • extra vergine olijfolie

Voorbereiden

Zeef de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in 250 ml lauwwarm water en schenk dit in het kuiltje. Voeg de reuzel en een snufje zout toe en kneed alles tot een soepel deeg. Vorm een ronde bal van het deeg en leg deze in een met bloem bestoven schaal. Maak in de bovenkant een inkeping in de vorm van een kruis en dek de schaal af met een theedoek. Laat het deeg een paar uur rijzen op een warme plek.

Bereiden

Blancheer de andijviereepjes kort in een ruime hoeveelheid water met een beetje zout. Giet de andijvie af. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin het teentje knoflook en de rode peper. Voeg na een paar minuten de andijviereepjes toe en bak ze even mee. Haal de knoflook dan uit de pan en houd de andijvie op laag vuur warm.

Kneed het deeg nogmaals goed door en rol het uit tot het ongeveer ½ cm dik is. Snijd twee cirkels uit het deeg. Bedek de bodem en de wanden van een ingevette ovenschaal met een van de deegcirkels en schep de andijvie erop. Verdeel de kappertjes, de olijven en de ansjovis over de andijvie en dek alles af met de tweede deegcirkel. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenzijde met een beetje olijfolie.

Laat de gevulde pizza op een warme plek nog een uur rusten. Bak hem ten slotte in 45 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C) goudbruin en gaar. Deze andijviepizza kan zowel koud als warm worden geserveerd.

Kookboek

Het recept 'Pizza calzone met andijvie en ansjovis' is afkomstig uit het kookboek...

Het grote Italiaanse kookboek

diverse auteurs

Carpaccio, salade caprese, pasta, lasagne, tiramisu, panna cotta, cantuccini... de Italiaanse keuken verveelt nooit! In 'Het grote Italiaanse kookboek' vind je... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • MaximWanneer moet de reuzel worden toegevoegd?

    • SaarDe reuzel voeg je toe bij het maken van het pizzadeeg. Staat op de 2de regel (onder het kopje voorbereiding).

    reageren