Pizza met gerookt spek, gebakken aardappelen en ei

  • 1 pizza (30 cm)
  • 45 min
  • waardering 7,2
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 50 g gerookt spek
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g rode paprika, in stukjes
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel witte peper
  • 250 g aardappelen (vastkokend, zoals nicola)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 portie pizzadeeg (zie onderaan het recept)
  • 30 g tomatenblokjes (uit blik, bij voorkeur biologisch)
  • 2 eieren
  • 1 mespunt fijngehakte peterselie
  • voor de kaasmix
  • 95 g mozzarella
  • 15 g cheddar (of belegen kaas)
  • 40 g emmentaler

Bereiden

Snijd het spek in dunne plakjes en bak ze in een hete koekenpan ze iets knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier; laat het bakvet in de pan zitten en bak daarin de ui en paprika op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook, het paprikapoeder, de oregano en witte peper toe en bak het geheel nog 5 minuten.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1½ cm. Verhit de olijfolie in een schone koekenpan op hoog vuur en bak de aardappelblokjes goudbruin. Voeg het ui-paprikamengsel toe en breng alles op smaak met zout en peper; laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 240 °C.

Breng voor de tomatensaus de tomatenblokjes op smaak met peper en zout. Pureer ze heel licht.

Rasp de kazen voor de kaasmix en schep ze door elkaar.

Rol het deeg uit, leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met de tomatensaus. Verdeel het aardappelmengsel erover en bestrooi de pizza met de kaasmix. Snijd het spek in stukken van 4 cm en leg ze op de pizza.

Bak de pizza 8 minuten. Haal de pizza uit de oven een maak een kuiltje midden in de topping. Breek hierboven de eieren en bestrooi elk ei met een mespuntje zwarte peper. Schuif de pizza weer in de oven en bak hem nog 6 minuten. Garneer hem met de peterselie.

Zelfgemaakt pizzadeeg

Los 1 theelepel honing op in een maatglas dat is gevuld met 50 ml koud water. Voeg ½ zakje gist toe en laat het mengsel 10 minuten staan.

Strooi 150 g bloem in een kom en schenk het honing-gistmengsel erbij. Voeg 125 ml lauw water toe en roer alles ten minste 5 minuten stevig door. Dek het deeg niet af en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.

Voeg 2 eetlepels (grof) zeezout, 125 g bloem en 1 theelepel olijfolie toe en meng alles met de hand tot een samenhangend mengsel. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg rusten: voor het allerbeste resultaat 3 dagen in de koelkast, en anders 2 uur op kamertemperatuur.

Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het met wat bloem en maak er een grote bal van. Laat de deegbal 1 uur rusten op kamertemperatuur.

Bestuif het deeg opnieuw met bloem en druk de lucht er dan met de palm van je hand uit. Duw daarna het deeg met je vingertoppen naar buiten. Draai de deegplak om en herhaal deze werkwijze een paar maal, tot je een grote ronde plak van 30 cm doorsnee hebt. Leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat, klaar om belegd te worden.

Kookboek

Het recept 'Pizza met gerookt spek, gebakken aardappelen en ei' is afkomstig uit het kookboek...

Pizza de luxe

Jamie Young

Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt! Want in dit boek geven de koks van Pink... lees verder

© Manteau

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!