Pizza met salami

 • 1 persoon
 • 20 min
 • waardering 8,6
 • Hoofdgerecht
 • Italiaans
 • Vlees

Ingrediënten

 • 200 g pizzadeeg
 • maismeel, om te bestuiven
 • 60 g tomatensaus (zie 'pizzasaus' onderaan het recept)
 • voor de topping
 • 70 g gedroogde mozzarella, geraspt
 • 40 g salami, in plakken

Bereiden

Verwarm de gas-/elektrische oven voor op 250 °C of de houtoven op 350 °C. Gebruik bij een gas-/elektrische oven een pizzasteen.

Bestuif het werkblad ruim met fijn maismeel en leg het deeg erop. Vorm de pizzabodem. Haal de pizza van het werkblad om het maismeel te verwijderen, zodat het niet mee de oven in gaat. Plaats de pizza terug op het werkblad en stretch hem eventueel nog eenmaal naar de juiste grootte en vorm.

Schep alle saus in het midden van de pizza en gebruik de sauslepel om de tomatensaus met ronde bewegingen van het midden naar de buitenkant van de pizza te verdelen. Houd 1 centimeter vrij van saus.

Verdeel ¾ van de geraspte mozzarella over de pizza. Verdeel de salamiplakken over de pizza en houd het midden vrij. Leg ze redelijk dicht op de rand van de pizza, want zodra de salami heet wordt zal deze iets krimpen en naar binnen trekken. Sluit af met de rest van de geraspte mozzarella.

Pak de pizza met de pizzaschep op en plaats hem in de oven. Zorg er bij een gas-/ elektrische oven voor dat de ovendeur zo kort mogelijk open is. Bak de pizza in 4 tot 7 minuten af in een gas-/elektrische oven of in 2 tot 3 minuten in een houtoven. Draai bij gebruik van een houtoven de pizza meerdere malen voor een egale kleur. Schep de pizza uit de oven en snijd hem op een houten plank.

Extra benodigd

Pizzasteen

Pizzasaus

Pizzasaus hoort geen complexe saus te zijn. Hij hoeft ook niet gekookt te worden en wordt altijd gemaakt van tomaten uit blik en dan het liefst de hele tomaat in sap (pelati). Ga je de saus koken, zoals bij een pastasaus, dan raak je het zuurtje van de tomaat kwijt.

Pureer voor een Napolitaanse pizzasaus 425 g San Marzano-tomaten uit blik (pelati) met de staafmixer. Breng de saus op smaak met fleur de sel.

Voor een standaard pizzasaus maak ik gebruik van Italiaanse pelati-tomaten. Let wel op of het Italiaanse tomaten zijn, want deze zijn vaak beter van smaak. Omdat de smaak van de 'gewone' pelati-tomaten ten opzichte van de San Marzano iets minder is, verrijk ik de saus met oregano, fleur de sel en peper.

Pureer voor een standaard pizzasaus 425 g Italiaanse tomaten uit blik (pelati) en gedroogde oregano naar smaak met de staafmixer. Breng de saus op smaak met fleur de sel en peper.

Afhankelijk van het merk van de bliktoma¬ten kan de saus iets te dun uitvallen. Dit los je op door een blikje tomatenconcentraat mee te pureren.

Tip

'Kies voor deze pizza een goede kwaliteit salami die niet te vet is. Mijn voorkeur gaat uit naar een salami milano of de iets pittigere salami napoli. De platte spinata romana is een uitstekend alternatief.' - Simon Giacotto

Kookboek

Het recept 'Pizza met salami' is afkomstig uit het kookboek...

Pizzabijbel

Simon Giaccotto

In de 'Pizzabijbel' vind je álles over pizza: van Napolitaanse pizza tot pizzolo. Je leert hoe je de perfecte pizzabodem maakt, het bakken van een pizza... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

 • joepMooie pizza hoor, lekker smikkelen.

  reageren