De plaatpizza van Little Italy
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 kg bloem + extra om te bestuiven
- 500 g grof griesmeel
- 3 eetlepels suiker
- 60 g verse gist (1,5 blokje)
- 150 ml tomatensaus
- 1 witte ui, in dunne ringen
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in dunne plakken
- 10 champignons, in dunne plakken
- 2 grote tomaten, in dunne plakken
- 200 g geraspte 48+ kaas
- 2 theelepels oregano
- olijfolie
Bereiden
Meng in een kom (of, als je die hebt, een standmixer met deeghaak) de bloem met het griesmeel.
Meng in een tweede kom de suiker, gist en 1 liter handwarm water. Meng de natte ingrediënten door de bloem en kneed in een minuut of drie tot een soepel en samenhangend deeg. Voeg als het te plakkerig is wat extra bloem toe. Voeg als laatste 1 eetlepel zout toe.
Stort het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en druk goed aan zodat de hele plaat, tot in de hoeken, bedekt is. Laat 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Tip van de chef: zet 'm gewoon in een oven op 40 °C met een pannetje heet water eronder (dat voorkomt uitdrogen).
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de pizzabodem met de tomatensaus en bak 10 minuten in het midden van de oven. Haal de pizzabodem uit de oven en laat kort even afkoelen.
Verdeel er de ui, paprika, champignons en tomaten over. Bestrooi met de kaas en de oregano. Schuif terug in de oven en bak nog 10-15 minuten.
Laat de pizza even afkoelen en maak af met zout en peper en besprenkel royaal met olijfolie. Snijd hem in rechthoekige stukken en geniet van deze no-nonsense pizzaknaller.
Extra benodigd
Plasticfolie, bakpapier
Opmerking
Een van de tofste winkels in Rotterdam is het altijd gezellige Little Italy aan de Lombardkade. Tussen alle chique boetiekjes en hippe winkels verkoopt dit instituut al veertig jaar de mooiste en lekkerste Italiaanse producten. Mensen die hier hun delicatessen halen gaan de deur niet uit zonder een stuk pizza te bestellen. Naast de ronde pizza's zie in je vitrine ook steevast een enorme rechthoekige plaatpizza liggen. Voor nog geen twee euro koop je zo’n stuk geluk op een servetje. En wij hebben het recept gekregen, dus aan de slag!
Kookboek
Het recept 'De plaatpizza van Little Italy' is afkomstig uit het kookboek...
Job & Perry
Job Pattinasarany & Perry de Man
Een klootzak-proof kookboek met meer dan 50 recepten voor klassiekers uit de Rotterdamse wereldkeuken zoals Job en Perry ze het liefst maken: zo simpel mogelijk en met niet te veel ingrediënten. Gewoon, voor iedereen dus. Je hoeft alleen... lees verder
© Carrera Culinair. Beeld: Marie Wanders