Turkse pizza belegd met pittig lamsgehakt (lahmacun)
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,3
- Lunchgerecht
- Mediterraan
- Vlees
Ingrediënten
- voor de bodem
- 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 70 g volkorenbloem (als je een bakplaat gebruikt)
- voor de topping
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 75 g paprikapuree (Turkse winkel)
- 5 teentjes knoflook, gepeld
- ½ bosje bladpeterselie
- 2 theelepels chilivlokken
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 200 g lamsgehakt (ongeveer 25 procent vet)
- voor de salade
- ½ rode ui, gepeld
- 1 eetlepel sumak (o.a. Turkse winkel)
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- sap van ½ citroen, plus extra voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor tot de hoogste stand (zo dicht mogelijk bij 300 °C). Leg een pizzasteen, tegel of een bakplaat in de oven zodat deze wordt voorverwarmd.
Zeef de bloem in een mengkom en doe 1 theelepel zout erbij. Maak in het midden een kuiltje en schenk er langzaam 125 ml lauw water in. Kneed het deeg 5 minuten. Bestuif het werkvlak met wat bloem en verdeel het deeg in 4 ballen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rusten.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Doe in een hittebestendige kom, schenk er kokend water over en laat 30 seconden staan. Doe over in een kom met koud water en ontvel de tomaten. Halveer de tomaten en schep de zaadjes er met een theelepel uit. Hak grof.
Verwijder de zaadjes van de paprika en hak grof. Pureer de tomaten en de paprika met de paprikapuree, de knoflook, de peterselie, de chilivlokken, de peper en 1 theelepel zout grof. Doe bij het lamsgehakt en meng goed.
Leg een deegbal op het met bloem bestoven werkvlak, bestuif je handen of een deegroller met bloem en maak van de deegbal een cirkel van ongeveer 25 cm breed en minder dan 5 mm dik. Herhaal met de overige deegballen. Verdeel het lamsmengsel met een eetlepel over het deeg en druk met je handen aan.
Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met een stukje bakpapier. Bestuif de bakplaat met wat volkoren bloem. Leg het deeg op het bakpapier en bak ongeveer 5 minuten in de oven tot de randen krokant zijn.
Snijd intussen de ui voor de salade in dunne ringen en doe in een kom. Bestrooi met 1 theelepel zout en de sumak, voeg het citroensap en de olijfolie toe en meng met je handen.
Verdeel de salade over de lahmacuns, besprenkel met wat citroensap en serveer.
Extra benodigd
Keukenmachine of blender, bakpapier
Zelfgemaakte paprikapuree
Verwijder de steeltjes en zaadjes van de paprika's en kook de in blokjes gesneden paprika 1 uur in wat water met een deksel op de pan. Zeef de paprika en pureer in een blender. Laat de puree 1 uur zonder deksel op de pan zachtjes koken. Roer voor elke kilo paprika 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zout erdoor. Schenk de nog warme puree in schone glazen potten, dek af met een laagje olijfolie en sluit de potten af.
Kookboek
Het recept 'Turkse pizza belegd met pittig lamsgehakt (lahmacun)' is afkomstig uit het kookboek...
Anatolië
Somer Sivrioglu & David Dale
Met dit rijk geïllustreerde kookboek ontdek je de avontuurlijke Turkse keuken. Somer Sivrioglu en David Dale beschrijven en tonen 140 traditionele en eigentijdse... lees verder
© Good Cook