Nasi recepten

Zie ook

Nasi

Nasi

Indonesisch gerecht van in olie gebakken rijst waaraan vlees, groenten, kruiden en veelal garnalen worden toegevoegd. Nasi goreng werd zo populair bij Nederlanders in Nederlands-Indië (Indonesië) dat het gerecht door de Nederlandse keuken werd geadopteerd.

Nasi koening

Feestelijk Javaans gerecht: met kurkuma geel gekleurde rijst, traditioneel opgediend als conisch torentje midden op het eetbuffet met daaromheen gebakken kip, zoetzure rauwe groente (acar), in kokosmelk gestoofde groente (sajur), kipsaté, rundvleesballetjes en knapperig gefrituurde aardappeljulienne (kentang goreng). Daarbij komen verschillende soorten sambals.

Nasi goreng

Rick Stein: 'Het geheim van een goede nasi goreng is rijst die zo is gekookt dat de korrels niet aan elkaar kleven en die is afgekoeld maar niet in de koelkast heeft gestaan. Restjes rijst die een nacht in de koelkast zijn bewaard smaken lang niet zo goed. Zoals zoveel in Zuidoost-Azië op straat verkochte gerechten met rijst of mie is nasi goreng een beetje een gerecht waar je alles in gooit wat je wilt. Wat echter niet mag ontbreken zijn een goede kruidenpasta, wat smalle reepjes omelet en royaal krokant gebakken uien. Ik doe altijd garnalen in mijn nasi goreng en voeg ook graag wat stukjes vis met een goede smaak toe, zoals makreel. Even lekker zijn in stukjes verdeelde gegrilde zeeforel, verse sardines, harder, snapper of brasem.' ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Van kust tot kust' ¹) ]

[ Beeld: Michelle Coppiens | Shutterstock.com ]