Biryani met vis

  • 5 personen
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vis

Ingrediënten

  • 500 g ontvelde, stevige witvisfilets, in stukjes gesneden
  • 4 theelepels gemalen kurkuma
  • 250 ml limoensap
  • 125 g ghee (geklaarde boter)
  • 1 kilo basmatirijst, gespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels cashewnoten
  • 3 uien, in ringen gesneden
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 kaneelstokjes, van ongeveer 2½ cm
  • 4-6 kruidnagels
  • 2 tomaten, gehakt
  • 250 ml natuuryoghurt, geklopt

Voorbereiden

Doe de stukjes vis in een grote, platte schaal, wrijf ze in met 2 theelepels kurkuma en het limoensap, dek ze af en zet ze 45 minuten in de koelkast.

Bereiden

Verhit 1 eetlepel ghee in een grote pan met dikke bodem op matig vuur, bak de rijst ongeveer 10 minuten, voeg naar smaak zout toe en doe er 1 theelepel kurkuma en 1 liter heet water bij. Roer zachtjes en breng aan de kook. Draai het vuur laag, en laat de rijst ongeveer 15 minuten met deksel koken tot alle water geabsorbeerd is.

Verhit 4 eetlepels ghee in een koekenpan op matig laag vuur, doe er de rozijnen bij, roerbak ze ongeveer 1 minuut en schep ze met een schuimspaan uit de pan. Doe de cashewnoten in de pan, roerbak ze ongeveer 1 minuut, of tot ze bruin zijn, en schep ze met een schuimspaan uit de pan. Doe de uien in de pan en bak ze in ongeveer 5-7 minuten goudbruin. Draai het vuur laag, voeg het chilipoeder, de koriander, de rest van de kurkuma, 4 theelepels water en de hele specerijen toe, en blijf ongeveer 2 minuten roeren. Doe er de stukjes vis bij, voeg naar smaak zout toe, en bak ze ongeveer 5 minuten. Giet 250 ml water in de pan, breng aan de kook en doe er de tomaten bij.

Draai het vuur laag, giet er de yoghurt bij en laat het mengsel 5 minuten pruttelen tot de saus mooi dik is.

Kwast een pan met dikke bodem in met een beetje ghee, schep er een laagje vis in, dek de stukjes vis af met een laagje rijst, en strooi er wat rozijnen en cashewnoten over. Herhaal dit proces tot de vis en rijst op zijn en strooi er als laatste een laagje rozijnen en cashewnoten op. Leg een deksel op de pan en zet hem ongeveer 5 minuten op een bakplaat op heel laag vuur. Je kunt hem eventueel ook zonder bakplaat op heel laag vuur zetten.

Kookboek

Het recept 'Biryani met vis' is afkomstig uit het kookboek...

India

Pushpesh Pant

'India' biedt 1.000 makkelijk te volgen, authentieke recepten van over de hele lengte en breedte van het land. De recepten zijn zo aangepast dat ze haalbaar... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!