Rijst met teriyaki kipgehaktballetjes en paksoi

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Oosters
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • sap en geraspte schil van 1 biolimoen
  • 3 eetlepels fijngehakte koriander
  • 600 g kippengehakt
  • olie
  • 200 g basmatirijst
  • 1 paksoi
  • 100 ml mirin (Japanse rijstwijn)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 citroen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de lente-uitjes samen met de geraspte limoenschil en de koriander onder het gehakt.

Wrijf je handen in met een beetje olie en rol balletjes van het gehakt (iets kleiner dan een pingpongballetje).

Doe de gehaktballetjes in een ovenschaal en zet 12 minuten in de oven of tot ze gaar zijn.

Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd het groen en het bovenste gedeelte van de nerven van de paksoi in repen van 2 tot 3 cm. Was de repen en doe ze 4 minuten in kokend water. Giet af.

Zet een steelpannetje op het vuur en doe er de mirin, de sojasaus en de rietsuiker in. Laat even opkoken en laat vervolgens sudderen tot je een sausje hebt. Let op, laat niet te lang staan of je hebt karamel.

Haal de balletjes uit de oven en doe ze bij de saus.

Haal het pannetje van het vuur en zorg dat de balletjes volledig met de saus bedekt zijn.

Verdeel de rijst en de paksoi over de borden, leg er de balletjes op en besprenkel met citroensap. Lekker zowel warm als koud.

Kookboek

Het recept 'Rijst met teriyaki kipgehaktballetjes en paksoi' is afkomstig uit het kookboek...

Slaatjes, het hele jaar door genieten

Ann Vertriest

Zeg nu zelf, wat is er makkelijker, gezonder én sneller klaar dan een heerlijke salade? Salades beperken zich niet alleen tot de lente of de zomer of tot sla met tomaten... lees verder

© Standaard Uitgeverij

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • carlaMet een kleine aanpassing hier en daar was dit een heerlijke maaltijd. Ook de kleinkinderen aten met graagte de balletjes in de teriyaki saus. Vond wel de saus aan de te zoete kant; ik gebruikte geen rijstwijn maar rijstazijn en een sojasaus die al gezoet was. Dan moet de hoeveelheid suiker echt aangepast worden. Ipv. de paksoi maakte ik alles opwat in de groentela lag: kool, prei, selderie, ui.

    reageren

  • Ingeborg H.Hoi Carla, met sojasaus wordt bijna altijd de Japanse bedoeld (Kikkoman oid) en ik vermoed dat jij ketjap manis hebt gebruikt (?), dan kan ik me voorstellen dat 't geheel te zoet wordt. Japanse sojasaus is zout dus dat zou de suiker weer compenseren. Ga het gerecht binnenkort ook maken, lijkt mij erg lekker. Gr. Ingeborg

    reageren

  • EvaGeprobeerd vanwege de hoge waardering, maar ik kon me niet veel voorstellen bij het recept. Met alle smaakmakers volgens het recept, maar met zilvervliesrijst, mager rundergehakt en witlof ipv paksoi echt ontzettend lekker. Hij gaat bij m’n favorieten!

    reageren