Mexicaanse rijst (rode rijst)

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Mexicaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 250 g langkorrelige rijst
  • 3 tomaten, grof gehakt
  • ½ ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 600 ml kippenbouillon of water
  • 200 ml neutrale olie, om in te bakken
  • 2 bollen knoflook, de tenen gepeld
  • 2 wortels, in stukken van 3 cm
  • 5 takjes peterselie, gehakt
  • 2 verse jalapeños
  • 100 g maiskorrels, vers of uit blik
  • 50 g tuinerwten, vers of diepvries
  • om erbij te serveren: takjes koriander en limoenpartjes

Bereiden

Week de langkorrelige rijst 10 minuten in een kom met koud water. Giet de rijst af.

Pureer in een blender de tomaat, witte ui, tomatenpuree, 3 g zout en de kippenbouillon of het water glad.

Verwarm de olie in een grote pan op matig-laag vuur en bak de tenen knoflook al omscheppend tot ze lichtbruin zijn. Schep met een schuimspaan de knoflooktenen uit de pan en gooi ze weg. Schep de afgegoten rijst in de pan, roer 4 tot 5 minuten tot de rijst licht geroosterd is.

Voeg het tomatenmengsel, de wortel en bladpeterselie toe, leg het deksel op de pan en kook de rijst en groenten 5 minuten.

Maak in de jalapeños een inkeping van 5 mm lang en leg ze vervolgens in de pan. Roer de rijst voorzichtig om, leg het deksel op de pan en voeg maximaal 250 ml extra water toe als het rijstmengsel er droog uit gaat zien. Kook de rijst nog 10 minuten of tot de vloeistof is verdampt en de rijst gaar is. Voeg de maïs en tuinerwten toe en roer tot alles warm is.

Schep de rijst in kommen en serveer hem met de koriandertakjes en limoenpartjes.

Extra benodigd

Blender

Opmerking

Mexicaanse rijst, ook bekend onder de benaming rode rijst, is een kenmerkend gerecht dat in ieder huis in heel Mexico op tafel wordt gezet. Ik herinner me nog goed hoe ik iedere dag thuiskwam uit school voor de lunch en de tafel gedekt was met warme tortilla's, Mexicaanse rijst, bonen en een goede salsa!

Kookboek

Het recept 'Mexicaanse rijst (rode rijst)' is afkomstig uit het kookboek...

Comida Mexicana

Rosa Cienfuegos

'Comida Mexicana' biedt authentieke recepten die overheerlijk én maakbaar zijn en de Mexicaanse eetcultuur weerspiegelen. Duik de keuken in en begin bij de basis: maak zelf tortilla's, salsa verde of roja en frijoles charros, het meest gegeten bonengerecht in... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!