Pakistaanse biryani met kikkererwten

  • 6 personen
  • 75 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g langkorrelige basmatirijst
  • 250 ml koolzaadolie
  • 2 middelgrote rode uien, gesnipperd
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad, gestampt
  • 1 kaneelstokje
  • 2 zwarte of 4 groene kardemompeulen, gekneusd
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 5 kruidnagels
  • 1 eetlepel Kashmirichilipoeder (o.a. toko), meer of minder naar smaak
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • 3 middelgrote tomaten, in blokjes
  • 2-3 groene chilipepers, fijngehakt (meer of minder naar smaak)
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2,5 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 2 blikken à 400 g kikkererwten
  • 4 kleine Pakistaanse citroenen (o.a. toko) of 2 grotere citroenen, gehalveerd
  • 750 ml water of kippen- of groentebouillon
  • 4 eetlepels fijngehakte koriander

Bereiden

Voeg de basmatirijst toe aan een grote kom en bedek met water. Roer met je hand door het water, dat troebel wordt door het rijstzetmeel. Giet af en herhaal nog minstens drie keer, tot het water bijna helder is. Bedek de rijst opnieuw met vers water en laat minimaal 1 uur weken.

Verhit de koolzaadolie in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de rode ui toe en bak in 10 tot 15 minuten goudbruin. Ik bak de uien tot ze diepbruin zijn, maar wees voorzichtig, want er zit maar een paar seconden tussen heerlijk bruin en verbrand! Laat uitlekken op keukenpapier. Gooi alle olie op 2 eetlepels na weg, of filter de olie en bewaar voor een andere keer. Ik raad je aan om de olie te bewaren, want deze olie met uiensmaak is heerlijk in een curry in plaats van een neutrale olie.

Voeg het komijnzaad, korianderzaad, kaneelstokje, de groene of zwarte kardemompeulen, zwarte peperkorrels en kruidnagels toe aan de pan op middelhoog vuur en laat hun smaken ca. 40 seconden in de olie trekken. Voeg dan het chilipoeder, kurkumapoeder, de tomaten, groene chilipepers, knoflook en gember toe en bak ca. 2 minuten goed roerend tot een dikke saus. Roer de yoghurt er lepel voor lepel door. Voeg de gebakken ui op een paar eetlepels na toe, gevolgd door de kikkererwten, en roer tot de kikkererwten met saus zijn bedekt.

Pers de citroenen uit, voeg het sap toe en gooi ook de citroenschillen erbij. Voeg de geweekte rijst toe, roer door en schenk dan het water of de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur uit en plaats een goed passend deksel op de pan. Er mag geen stoom ontsnappen, dus als het deksel niet goed genoeg afsluit, dek de pan dan eerst strak af met aluminiumfolie en plaats dan het deksel erop.

Laat de rijst 40 minuten stomen. Kom niet in de verleiding om het deksel op te tillen; loop gewoon weg en ga iets anders doen! Til na 40 minuten het deksel op; de rijst moet nu perfect gaar zijn. Roer de biryani voorzichtig door met een vork. Roer niet te hard, want dan gaan de delicate korrels stuk.

Breng indien nodig verder op smaak met zout. Garneer met de gehakte koriander en serveer.

Opmerking

Als je een heerlijke, verzadigende vegetarische maaltijd wilt maken, zit je met deze Pakistaanse biryani met kikkererwten helemaal goed. Ik ben dol op Pakistaanse gerechten, waar meestal veel vlees in zit dat perfect is gegaard. Dit is echter een populaire vegetarische biryani waar mensen voor in de rij staan. Ik heb dit recept in het afgelopen jaar zeker tien keer gemaakt, en niet omdat ik het voor dit boek aan het testen was. Het is fantastisch! Als vegetariër zul je je in de culinaire hemel wanen. En als je geen vegetariër bent, zul je je alsnog in de culinaire hemel wanen. Voor dit recept bak je de uitjes zelf, maar je kunt ook gebakken uitjes kopen. Deze biryani is lekker met een raita, wat kant-en-klare hete saus naar keuze en/of extra partjes citroen.

Kookboek

Het recept 'Pakistaanse biryani met kikkererwten' is afkomstig uit het kookboek...

The Curry Guy één pan

Dan Toombs

Dan Toombs, a.k.a. The Curry Guy, geeft meer dan 150 nieuwe recepten voor geurige eenpansgerechten bomvol smaak. Van (maaltijd)soepen uit India, Sri Lanka en Thailand, kruidige stoofpotjes uit Maleisië en Singapore tot en met wat... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!