Nasi goreng (basisrecept)
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Vlees
Ingrediënten
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 klein bouillonblokje (voor 200 ml), verkruimeld
- 200 g spekblokjes (of, naar keus, kleine blokjes varkensvlees, kippenvlees of garnalen)
- 1 jonge prei of 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 600 g drooggekookte pandanrijst (geen snelkookrijst), afgekoeld
- 3 eieren, losgeklopt met 2 eetlepels melk
- voor de boemboe
- 4 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 2 theelepels sambal oelek of 2 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
- 1 flinke theelepel trassi bakar, verkruimeld
Bereiden
Vijzel de boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta. Fruit de boemboe ca. 3 minuten in 1 eetlepel olie in de wadjan. Roer de bouillonkruimels erdoor.
Voeg de spekjes of vlees/garnalen toe en bak al omscheppend in ca. 3 minuten gaar. Meng de prei of lente-ui erdoor.
Voeg nu beetje bij beetje, al omscheppend, de gare rijst toe. Zorg dat de korrels al losgeroerd zijn voordat je de rijst toevoegt. Blijf omscheppen tot de nasi goreng door en door heet is en schep alles dan in een warme schaal.
Verhit de rest van de olie in de wadjan en bak een omelet van de losgeklopte eieren. Rol op en snijd in reepjes. Serveer bovenop de nasi goreng.
Extra benodigd
Vijzel
Nasi goreng
Nasi goreng mag natuurlijk in geen enkel kookboek over Indonesisch eten ontbreken. Het recept hierboven kun je beschouwen als het perfecte basisrecept dat je naar eigen smaak en beschikbaarheid van ingrediënten kunt wijzigen. Een favoriete versie van veel Indonesiërs is nasi goreng met ikan djambal (gezouten, gedroogde vis) in plaats van vlees en garnalen. Kook de djambal eerst 10 minuten in kokend water, spoel hem koud af en snijd hem in kleine stukjes.
Maar hoe je je nasi goreng ook eet, serveer hem altijd met een lekkere verse sambal, stukjes krokante kroepoek - liefst zelf gebakken - en een frisse atjar (ingelegde groenten), bijvoorbeeld met komkommer.
Kookboek
Het recept 'Nasi goreng (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...
De echte smaak van Indonesië
Ellen Duxbury & Desirée Verkaar
Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder
© Caplan Books